Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Θεσσαλονίκη: Έργα υποδομής προϋπολογισμού €59 εκατ.

Στο πλαίσιο των δράσεων προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και διασφάλισης στους κατάλληλου πόσιμου νερού, το ΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΣΠΑ δύο έργα υποδομών στη Θεσσαλονίκη συνολικού προυπολογισμού €59 εκατ..
Πρόκειται αφενός για το έργο κατασκευής του 2ου κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (Κ.Α.Α) Θεσσαλονίκης και αφετέρου για την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο κατασκευής του 2ου κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (Κ.Α.Α) Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στην επέμβαση στο τελευταίο τμήμα του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (Κ.Α.Α.), και συγκεκριμένα στα τελευταία 4,5 χιλιόμετρά του πριν αυτός καταλήξει στην είσοδο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Με το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί και 2ος κλάδος του αγωγού στο τελευταίο τμήμα του, ώστε να αποφεύγονται οι υπερχειλίσεις στον κλειστό όρμο της Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Θερμαϊκού κόλπου. Η κατασκευή του έργου θα απαιτήσει περίπου δύο έτη μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Το έργο επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 22,8 εκατ. ευρώ, αφορά στα απαιτούμενα έργα επέκτασης κατά 100% της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 150.000 m3/ημέρα, σε 300.000 m3/ημέρα, με χρόνο υλοποίησης 2 έτη περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Ήδη η σημερινή ανάγκη υδροδότησης της πόλης ανέρχεται σε 230.000 - 250.000 m3/ημέρα (ανάλογα με τη εποχή) και η πέραν των 150.000 m3/ημέρα ποσότητα καλύπτεται από άλλες πηγές (Αραβησσού, Νάρρες κ.λ.π.).
Στο μέλλον προβλέπεται σταδιακά αύξηση των αναγκών σε νερό με την επικείμενη σύνδεση άλλων περιοχών και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...