Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

KARANDILA Gypsy Brass Orchestra

Ήχοι από Χάλκινα πνευστά σε παραδοσιακούς βουλγάρικους ρυθμούς αναμεμειγμένοι με μελωδίες αρμένικες και "Karakachani" και όλα αυτά παιγμένα με τρόπο σύγχρονο και αυτοσχεδιασμούς που θυμίζουν jazz μπάντα της Νέας Ορλεάνης. Την εξαιρετική αυτή ορχήστρα θα παρακολουθήσει το κοινό  της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2010, Ώρα 21.00, στα πλαίσια της “Βαλκανικής Πλατείας” του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης,  στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο (περιοχή Στρεμπενιώτη). 

Η ορχήστρα χάλκινων πνευστών Karandila έκανε το ντεμπούτο της το 1994 στο RomFest στη Stara Zagora στη Βουλγαρία. Η ορχήστρα πήρε το όνομά της από την τοποθεσία Karandila, ένα πανέμορφο πάρκο κοντά στο Sliven.

Οι μουσικές επιρροές τις ορχήστρας αποτελούν  ένα μείγμα Ανατολίτικων (oriental), Αραβικών και Τούρκικων μελωδιών – οι οποίες εισήχθησαν στη Βουλγαρία από τις Τούρκικες στρατιωτικές ορχήστρες – όπως επίσης και μελωδίες Αρμένικες και Karakachani. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επιρροές στον ήχο της ορχήστρας προέρχονται από την παραδοσιακή Βουλγάρικη μουσική και τους Balkan-gypsy ήχους.

Ο στόχος του  ιδρυτή της ορχήστρας, Angel Tichaliev, ήταν να αναβιώσει το πνεύμα των παραδοσιακών ορχηστρών χάλκινων της Βουλγαρίας και ταυτόχρονα να δώσει και ένα επαναστατικό τόνο στον παραδοσιακό ήχο προσθέτοντας μοντέρνα στοιχεία. 

Ο σημερινός  ήχος της ορχήστρας αποτελείται  από ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής και μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο  συμπέρασμα ότι η προέλευση των  ορχηστρών παρέλασης της Νέας Ορλεάνης βρίσκει τις βάσεις της στη Βαλκανική μουσική. Εκτός αυτού, όμως, οι μελωδίες τους είναι πλούσιες σε σύνθεση και συμπεριλαμβάνουν ήχους από Bebop, swing και έντονο ανατολίτικο (oriental) ήχο. 

Οι Karandila παίζουν τη μουσική από την οποία έχουν αντλήσει  έμπνευση μεγάλοι μουσικοί όπως ο Goran Bregovic και ο Boban Marcovic. Όπου κι αν εμφανιστούν, το κοινό ενθουσιάζεται με την πληρότητα και την αυθεντικότητα του ήχου τους.
Κυριακή 5 Αυγούστου 2010
“Βαλκανική  Πλατεία” ” Δήμου  Νεάπολης
Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο (περιοχή  Στρεμπενιώτη).
Τηλ. 2310 639385
Ώρα 21.00
Οργάνωση  Παραγωγής : ARTos & Θέαμα, Αναστασία Ταμουρίδου
τηλ. 2310 219788, 6932 208400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...