Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου

Υπό έλεγχο τέθηκε μέσα σε περίπου ένα δίωρο η φωτιά που ξέσπασε σήμερα στις 15:00 στο Σέιχ Σου, πάνω από το Καυταντζόγλειο Στάδιο και την Περιφερειακή οδό, στη Θεσσαλονίκη.  Η άμεση παρέμβαση των εναέριων και των επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής, των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και εθελοντών, στάθηκε σωτήρια για τον πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης.
Ίσχυρή δύναμη πυροσβεστών και πολλά πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο για να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Συμμετέχουν στην κατάσβεση 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα και στο σημείο βρίσκονται και οι διοικητές των πυροσβεστικών σωμάτων.
Επίσης, πολλοί εθελοντές έχουν σπεύσει στο σημείο για να συνδράμουν το πάρα πολύ δύσκολο έργο των πυροσβεστών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε συνεχή επικοινωνία με το www.agelioforos.gr στην κατάσβεση συμμετέχουν δύο αεροπλάνα τύπου Καναντέρ που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα και μέχρι τώρα συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στον Εβρο. Τα αεροπλάνα πραγματοποιούσαν από τις 15.30 διαρκώς ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς.
Σε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων έσπευσαν στο Σέιχ Σου υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, καθώς και αρκετοί εθελοντές για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Υπό έλεγχο τέθηκε αρχικά το πρώτο μέτωπο της πυρκαγιάς πάνω από το Θέατρο Γης και κατόπιν και το δεύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου. Το δεύτερο μέτωπο ήταν μικρότερης έκτασης από το πρώτο. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.


Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Θεσσαλονίκη

Λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό, ώστε να είναι ομαλή και απρόσκοπτη η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Ως επακόλουθο, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν την περιφερειακή οδό κινούνταν μέσα από τη Θεσσαλονίκη, Στο Σέιχ Σου είχε ξεσπάσει ξανά πυρκαγιά φέτος στις 26 Ιουνίου στο ύψος της οδού Περραιβού στη Μαλακοπή. Περίοικοι ενημέρωσαν αμέσως την πυροσβεστική για καπνούς στο δάσος. Τότε, ήταν αμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε μετά τις 9 το βράδυ σε περιοχή του Σέιχ-Σου. Στο σημείο έσπευσαν 9 υδροφόρα οχήματα που έθεσαν γρήγορα την πυρκαγιά υπό έλεγχο.


Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από την πυρκαγιά του 1997
Πριν από 14 χρόνια, στις 7 Ιουλίου του 1997, ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά στο Σέιχ Σου με αποτέλεσμα να καούν 16.640 στρέμματα από τα συνολικά 29.790 στρέμματα του περιαστικού δάσους, δηλαδή σχεδόν ο μισός Κέδρηνος Λόφος, Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ανάφλεξης του δάσους και για την βελτίωση της προστασίας. 
Μόλις πριν ένα χρόνο, άρχισαν οι περιπολίες για την περιφρούρηση του δάσους του Σέιχ Σου από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και εθελοντικές ομάδες, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Οι εθελοντές, εξοπλισμένοι με κιάλια, ασυρμάτους, κινητά τηλέφωνα και χάρτες, έχουν αποστολή να βρίσκονται στα σημεία - πυροφυλάκια Αρτεμις και Καρά Τεπέ τα σαββατοκύριακα, τις θερμές ώρες της ημέρας, 14:00 - 18:00, και τις καθημερινές, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν και τη δημιουργία εθελοντικού σώματος προστασίας του περιαστικού δάσους, σημειώθηκαν εκ νέου πυρκαγιές, οι οποίες ευτυχώς είχαν κατασβεστεί εγκαίρως.
Τα πουρνάρια, τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που υπήρχαν πριν έχουν καλύψει και πάλι το 55% του περιαστικού δάσους που κάηκε. Αντιθέτως, τα περισσότερα από τα 1,5 εκατομμύριο δενδρύλλια που φυτεύτηκαν τα επόμενα χρόνια είτε δεν κατάφεραν να διατηρηθούν, είτε δεν είχαν την υποστήριξη (καλλιέργεια, πότισμα, αραιώματα κ.ά.) που χρειαζόταν τα επόμενα χρόνια.
Η σημερινή πυρκαγιά δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων για την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών για την προστασία του δάσους από πυρκαγιά.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...