Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στα ύψη η ανεργία και τα λουκέτα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Σε χρονικό διάστημα ενός έτους η εφαρμογή του μνημονίου «κατάφερε» να εκτινάξει την πραγματική ανεργία κατά δέκα μονάδες, με αποτέλεσμα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη να αγγίζει ακόμη και το 35%, ενώ οι σχέσεις εργασίας έχουν γίνει «λάστιχο».
Αναλυτικότερα, η εικόνα που διαμορφώνεται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων έχει ως εξής:
Δράμα: 10 μονάδες πάνω η ανεργία
Κατά δέκα μονάδες γιγαντώθηκε το τελευταίο χρόνο το ποσοστό ανεργίας στο νομό Δράμας, ξεπερνώντας το 30% σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού εργατικού κέντρου. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του κέντρου, Γιώργος Σαυρίδης, ο κλάδος των οικοδόμων έχει υποστεί το μεγαλύτερο χτύπημα από την κρίση, με αποτέλεσμα περίπου 1.300 οικοδόμοι (το 80% του κλάδου) να είναι άνεργοι.
Έβρος: Στα ύψη η ανεργία
Δραματική είναι η κατάσταση και στο νομό Έβρου, όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 25% και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. «Σιγά σιγά θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε να εξαφανίζονται ορισμένα επαγγέλματα, όπως αυτό των οικοδόμων, καθώς η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών είναι μηδαμινή. Παράλληλα, διαπιστώνουμε πως το βόρειο μέρος του νομού μας αδειάζει μέρα με τη μέρα και ολοένα και περισσότερα άτομα αναζητούν δουλειά σε άλλες περιοχές της χώρας ή το εξωτερικό», περιέγραψε ο πρόεδρος του κέντρου, Απόστολος Γκιγκούδης.
Δέκα μονάδες «σκαρφάλωσε» μέσα στο τελευταίο χρόνο το ποσοστό της ανεργίας στην Ορεστιάδα, φτάνοντας στο 25%. Ανοδική πορεία έχει ακολουθήσει και ο αριθμός των λουκέτων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ «πληγή» για το νομό αποτελεί η εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού και προϊόντων από τη γειτονική Βουλγαρία. «Λόγω της κρίσης, αρκετοί εργοδότες προτιμούν εργαζομένους από τη Βουλγαρία σε τεχνικές και αγροτικές εργασίες», είπε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Πέτρος Χασανίδης.
Ροδόπη: Άνεργοι οι τρεις στους δέκα
Ζούγκλα θυμίζει το εργασιακό τοπίο στη Ροδόπη, καθώς η ανεργία έχει αγγίξει το 30% και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης πλήττουν ολοένα και περισσότερους εργαζομένους. Η κλωστοϋφαντουργία και η οικοδομή είναι οι δύο κλάδοι που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν το λουκέτο, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τις αποζημιώσεις στους υπαλλήλους τους. «Στο νομό έχουν μείνει τρεις βιοτεχνίες οι οποίες απασχολούν μετά βίας 200 άτομα. Ενώ παλιότερα εκδίδονταν 500 οικοδομικές άδειες κάθε χρόνο, φέτος εκδόθηκαν μόλις τέσσερις...», μας είπε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παντελής Μαγαλιός.
Ξάνθη: Απλήρωτοι για μήνες
Απελπιστική είναι η εικόνα και στην Ξάνθη, όπου μέσα σε ένα χρόνο η ανεργία αυξήθηκε κατά δέκα μονάδες, αγγίζοντας το 25%, ενώ ολοένα και αυξάνονται οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε διάφορες επιχειρήσεις του νομού. Οι άνεργοι οικοδόμοι υπολογίζονται στους 4.000, ο κλάδος των καπνεργατών συρρικνώνεται συνεχώς, ενώ πρωτόγνωρη αύξηση παρουσιάζουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σε κάθε είδος επιχειρήσεων. «Την ίδια ώρα, το εργατικό κέντρο έχει δεχτεί περισσότερες από 30 καταγγελίες εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες», εξήγησε ο πρόεδρος του κέντρου, Σπύρος Παπαχρήστος.
[αναδημοσίευση από το INPOST.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...