Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για εθισμένους στο τζόγο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Slot machines are common place in casinosImage via WikipediaΗ ανεργία και εθνική κατάθλιψη λόγω της οικονομικής κρίσης οδηγεί τους Έλληνες στο νόμιμο τζόγο, στα ψυχοφάρμακα και στο αλκοόλ. Οι περισσότεροι πολίτες που στρέφονται στο τζόγο πιστεύουν ότι θα μπορέσουν θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους.
Από την άλλη όσοι στρέφονται στο αλκοόλ και τα ψυχοφάρμακα δεν συνειδητοποιούν ότι τελικά τους δημιουργείται εξάρτηση. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατρός και υπεύθυνη εθελοντισμού και επικοινωνίας του κέντρου υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις», Πόπη Καλαϊτζή, με αφορμή τη πρώτη δράση της καμπάνιας «Το κάνω: Γίνε μέρος της Λύσης και Εθελοντής της Όασης» που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος της καμπάνιας είναι η προσέλκυση νέων εθελοντών για την επίτευξη του έργου του κέντρου «Όασις» καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια αλλά και στο διαδίκτυο.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο θέμα με τον τζόγο και ιδιαίτερα με τον κρατικό τζόγο, όπως πχ το «Στοίχημα». Το 80% των εξαρτημένων από τον τζόγο είναι εξαρτημένοι από τα νόμιμα τυχερά παιχνίδια, ενώ υπάρχει αύξηση του διαδικτυακού τζόγου. Διαπιστώνουμε ακόμη ραγδαία αύξηση της χρήσης αλκοόλ και ψυχοτρόπων ουσιών. Οι πολίτες μας λένε «δεν έχω εξαρτήσεις παίρνω όμως ένα ηρεμιστικό» και δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό τους δημιουργεί εξάρτηση. Εμείς με τον εθελοντισμό θέλουμε να δώσουμε αντίδοτο στην εθνική μιζέρια και την κατάθλιψη» ανέφερε η κ Καλαϊτζή.
Προκειμένου να τεκμηριωθούν αυτές οι διαπιστώσεις πρώην εξαρτημένοι και εθελοντές του κέντρου «Όασις» μαζί με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος-Παράρτημα Θεσσαλονίκης» πραγματοποιούν από σήμερα έρευνα για την καθημερινή και εβδομαδιαία χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και άλλων ουσιών (πχ ψυχοφαρμάκων) καθώς και για τη στάση του πληθυσμού απέναντι στα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου και η
επεξεργασία των ερωτηματολογίων θα γίνει σε συνεργασία με εθελοντές ψυχολόγους, γιατρούς και άλλους επιστήμονες, προκειμένου να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...