Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη: Σταφύλι, κρασί και ψυχαγωγία στο Κάτω Σχολάρι και το Νέο Ρύσιο

"White" table grapesImage via WikipediaΠριν από 33 χρόνια, η αμπελουργία στο Κάτω Σχολάρι του νομού Θεσσαλονίκης βρισκόταν στην άνθισή της, γεγονός που μαρτυρούσε και η λειτουργία τεσσάρων εξαγωγικών εταιρειών στην περιοχή. Σήμερα, η περιοχή εξακολουθεί να παράγει σταφύλια, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Παρ' όλα αυτά, η κοινότητα του Κάτω Σχολαρίου εξακολουθεί να διοργανώνει, κάθε χρόνο, εδώ και 33 χρόνια τη Γιορτή Σταφυλιού.

Η γιορτή ξεκίνησε το 1978 με περγαμηνές, ενώ σήμερα διοργανώνεται με φόντο τη γκρίζα οικονομική κατάσταση, αλλά και τη μειωμένη παραγωγή στην περιοχή, όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοργανωτές.

Η φετινή Γιορτή Σταφυλιού θα διεξαχθεί στις 26 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ και οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προμηθευτούν σταφύλια και κρασί, υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών οργάνων και χορευτικών σχημάτων.

"Τα χωράφια έγιναν σπίτια, η εξαγωγική δραστηριότητα έχει παύσει προ πολλού από την περιοχή και η γιορτή, γίνεται κυρίως για την τιμή του προϊόντος, που κάποτε αποτελούσε θησαυρό για τους κατοίκους του Κάτω Σχολαρίου", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 62χρονος Αθανάσιος Ζορζομπόκος, που θα δώσει και φέτος το "παρών" στην εορταστική εκδήλωση, για 33η συνεχόμενη χρονιά.

"Όσο με κρατούν τα πόδια μου, θα συμμετέχω στη γιορτή σταφυλιού δυναμικά και θα απαιτώ, με όσες δυνάμεις έχω, τη συνέχιση της διοργάνωσής της για πολλά χρόνια ακόμα, έστω και αν απομείνω ο τελευταίος και μοναδικός παραγωγός", πρόσθεσε, αναπολώντας τις καλές εποχές, όταν το σταφύλι από το Κάτω Σχολάρι "έμπαινε" στα σπίτια κατοίκων της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Ο κ. Ζορζομπόκος ασχολείται με την αμπελουργία από τα 12 του χρόνια και η περιποίηση των 25 στρεμμάτων που διαθέτει, αποτελεί για τον ίδιο "μια ασχολία που παρομοιάζω με την φροντίδα του γιού μου και της οικογενείας μου".

Ο κ. Ζορζομπόκος έχει λάβει έπαινο για την ποιότητα του προϊόντος του στο πλαίσιο της Γιορτής Σταφυλιού στο Κάτω Σχολάρι, ενώ όπως λέει, "εάν δεν αγαπάς την αμπελουργία ή είσαι τεμπέλης, καλύτερα να μην ασχοληθείς με αυτήν τη δουλειά που είναι του Θεού".

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καραολάνης, πρώην αμπελουργός και νυν κτηματομεσίτης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στα πρώτα χρόνια της η διοργάνωση της Γιορτής Σταφυλιού στηνόταν αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους παραγωγούς και γι' αυτό είχε άλλο …χρώμα.

Εκείνη την εποχή, πριν από 33 χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του 1990, στην περιοχή καλλιεργούνταν περί τα 8500 στρέμματα με αμπέλια, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τα 2500 στρέμματα, σύμφωνα με τον ίδιο. "Μέχρι και τις βραβεύσεις τις έπαυσαν", μας λέει, επισημαίνοντας "κάποτε γι΄ αυτούς τους επαίνους, υπήρχε έντονη νευρικότητα στην κοινότητα και καθένας προσπαθούσε να βάλει το καλύτερό του εαυτό για να εξασφαλίσει το.. μαγικό χαρτάκι, που δέσποζε σε κορνίζα σε κεντρικό σημείο του σπιτιού της οικογένειας που την κέρδιζε".

Στο μεταξύ, στις 27 Αυγούστου το γλέντι για το σταφύλι μεταφέρεται στο Νέο Ρύσιο του νομού Θεσσαλονίκης, όπου αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώνεται από το 1983, οπότε και η επισκεψιμότητα υπερέβαινε τα 2500 άτομα.

Μπορεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Νέου Ρυσίου Χρήστο Θωμαρεΐ, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στην περιοχή να μην υπερβαίνουν τα 1000 στρέμματα- έναντι 7000 στρεμμάτων το 1983- αλλά όπως τόνισε, η γιορτή είναι ένας θεσμός που φέρνει πιο κοντά τους κατοίκους και τους ψυχαγωγεί.

Η γιορτή Σταφυλιού στο Νέο Ρύσιο, πλαισιώνεται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις: συναυλίες, εκθέσεις και παραδοσιακά χορευτικά, ενώ τρεις κυρίες έχουν αναλάβει τη μουσική διασκέδαση των συμμετεχόντων και επισκεπτών, με τραγούδια ρεμπέτικά, παραδοσιακά και λαϊκά.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...