Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

76η ΔΕΘ: Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίζεται το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον

Το επίκεντρο του πολιτικού, οικονομικού και συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος μετατοπίζεται από αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου το μεσημέρι φτάνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το Σάββατο θα εγκαινιάσει την 76η Διεθνή Έκθεση και θα εκφωνήσει τον καθιερωμένο λόγο για τις οικονομικές εξελίξεις, ενώ την επομένη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης.

Αύριο, Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Με βάση το πρόγραμμα που διένειμε η ΔΕΘ ΑΕ, ο κ. Παπανδρέου θα παραστεί το πρωί του Σαββάτου (9.30) στην τελετή αγιασμού της φετινής διοργάνωσης, θα ακολουθήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ, ενώ στις 20.00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ("Ι.Βελλίδης"). Στις 11/9, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13.00, στο "Ι.Βελλίδης").

Από Δευτέρα και καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα δώσουν το "παρών" στη ΔΕΘ οι πολιτικοί αρχηγοί της ήσσονος αντιπολίτευσης, ενώ το πολιτικό "κομμάτι" θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Με βάση πάντα το πρόγραμμα που διένειμε η ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 17/9 (20.00,"Ι.Βελλίδης"), ενώ στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της Helexpo AE και της ΔΕΘ ΑΕ και θα ακολουθήσει επίσκεψή του στους εκθεσιακούς χώρους. Στις 18/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13.00, "Ι.Βελλίδης").

Ενισχυμένη παρουσία εκθετών και στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση, που φέτος έχει μειωμένο εισιτήριο, λόγω της κρίσης (4 ευρώ), είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την ανάπτυξη, ενώ εμφανίζει τη χαμηλότερη δημόσια συμμετοχή πολλών δεκαετιών (μόλις 5%), δίνοντας τον "πρώτο λόγο" στους ιδιώτες εκθέτες (ο αριθμός των οποίων είναι αυξημένος, παρά την κρίση). Συνολικά, το σύνολο των άμεσων εκθετών της 76ης ΔΕΘ, Ελλήνων και ξένων, φτάνει τους 864, έναντι 679 πέρυσι.

Οι ξένοι εκθέτες της ΔΕΘ δεν είναι οι μόνοι που καταφθάνουν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό: με αφορμή τη ΔΕΘ, καίτοι όχι στο πλαίσιό της, θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στην πόλη υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και αναπτυξιακών τραπεζών από πέντε χώρες, επιχειρηματίες και διπλωμάτες.

Παράλληλα, με ευνοϊκές διαθέσεις για αύξηση του διμερούς εμπορίου καταφθάνουν στην πόλη εκπρόσωποι περίπου 40 σερβικών επιχειρήσεων (η Σερβία είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ), με τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς να δηλώνει ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Σερβίας υπάρχει δυνατότητα ακόμη και να τετραπλασιαστούν!

Την ίδια στιγμή, παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΔΕΘ (κατά 25%-30%), το εισιτήριο των 4 ευρώ εξασφαλίζει στους κατόχους του πρόσβαση σε ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, αλλά και εκπτώσεις σε εμπορικά καταστήματα.

Συναυλίες με εισιτήριο 4 ευρώ

Εξάλλου, στο πλαίσιο του "Disc Festival", οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες των: Melisses-Ήβη Αδάμου (13/9, 21.30), Ελευθερίας Αρβανιτάκη (14/9, 21.30), Κωστή Μαραβέγια- Πάνου Μουζουράκη (15/9, 21.30), Λαυρέντη Μαχαιρίτσα-Γιάννη Ζουγανέλη- Δημήτρη Σταρόβα- Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου- Ζίνας Αρβανιτίδη (16/9, 21.30), Χρίστου Νικολόπουλου- Γεράσιμου Ανδρεάτου, Μελίνας Ασλανίδου- Γιώτας Νέγκα (17/9,21.30) και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (8/9, 21.30).

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο του "τόξου" της ΔΕΘ (απέναντι από τη ΧΑΝΘ).

Υγραέριο στο ρεζερβουάρ ή φωτοβολταϊκά στη στέγη;

Εκτός από το να τραγουδήσουν παρέα με μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου, οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν ακόμη:

-Να ενημερωθούν για τις δυνατότητες 10-15 ρομπότ, που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ (στο ειδικό αφιέρωμα "Innovation & Inventions")

-Να κάνουν έρευνα αγοράς για συστήματα υγραεριοκίνησης ΙΧ και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αλλά και να δουν καινούργια μοντέλα οχημάτων (στο αφιέρωμα "Αutoland")

-Να διερευνήσουν αν τους συμφέρει να "βάλουν" φωτοβολταϊκά στη στέγη του σπιτιού τους, αλλά και να ενημερωθούν γενικότερα για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά συστήματα (στο αφιέρωμα "Energyland", με τους 100 εκθέτες)

-Να δοκιμάσουν πρώτοι τα καινούργια ηλεκτρονικά παιχνίδια της σεζόν 2011-2012 και να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα σε τουρνουά ηλεκτρονικού αθλητισμού (στο σαλόνι "E-gaming High Tech")

-Να εξετάσουν κατά πόσον θα τους ενδιέφερε να …στραφούν στις αγροτικές καλλιέργειες ("Farma Fair").

Aπό τη Dodge του 1930 στα ρομπότ της 76ης ΔΕΘ

Η ΔΕΘ ανέκαθεν φημιζόταν για την παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών: στην 4η ΔΕΘ, του 1930, η καινοτομία ήταν μια εξακύλινδρη Dodge με υδραυλικά φρένα. Σ' εκείνη του 1960, ήταν ένα ηλεκτρικό μαγειρείο με μικροκύματα (εφεύρεση του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Κρισέρη).

Στη ΔΕΘ του 2011, σειρά έχουν τα ρομπότ και η εφαρμοσμένη έρευνα: ρομποτική … αράχνη- διασώστης, λουλούδι-ρομπότ και ψάρια με ενσωματωμένες κάμερες και όργανα μέτρησης, θα παρουσιαστούν -μεταξύ άλλων- στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Συνολικά, περίπου 10-15 ρομπότ, δημιουργίες ερασιτεχνών κατασκευαστών, μελών της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής, θα …διεκδικήσουν την προσοχή των επισκεπτών της ΔΕΘ, στο περίπτερο 13, σε χώρο 80 τετραγωνικών. Οι παρουσιάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του αφιερώματος "Innovation & Inventions", που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Οι βραβευμένες εφευρέσεις του διαγωνισμού "Η Ελλάδα καινοτομεί", της EFG Eurobank και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, παρουσιάζονται κι αυτές στην 76η ΔΕΘ. Μάλιστα, οι δύο προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη: είναι το "AquAsZero", που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και είναι ένα κοκκώδες στερεό υλικό, ικανό να απομακρύνει το αρσενικό από το πόσιμο νερό.

Επίσης, θα παρουσιαστεί η εφεύρεση των επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία επιτρέπει την παραγωγή βιοντίζελ δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα, μέσα από την επαναστατική τεχνολογία της υδρογονοεπεξεργασίας τους.

Hλιακός φορτιστής κινητών από τη Σερβία

Η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, η Σερβία, ενισχύει τον χαρακτήρα καινοτομίας της Έκθεσης με ένα φραουλόδεντρο ("Strawberry Tree")! Έτσι λέγεται η εφεύρεση ενός 22χρονου σήμερα Σέρβου, του Μίλος Μιλισάβλιεβιτς (Milos Milisavljevic), που παρουσιάζεται στη ΔΕΘ. Πρόκειται για δημόσιο φορτιστή κινητών τηλεφώνων και συσκευών τύπου "i-pοd", που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια, ο οποίος βραβεύτηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το δέντρο του Μίλος θα παρουσιαστεί έξι φορές στη διάρκεια της ΔΕΘ, από το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε απόγευμα, στις 5 στο Περίπτερο 12.

Έπαθλα μέχρι 1.500 ευρώ στα τουρνουά e-gaming

Οι λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι βέβαιο ότι …θα λατρέψουν τη φετινή ΔΕΘ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος E-GAMING HIGH-TECH, στο περίπτερο 15, θα πραγματοποιηθούν πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές ηλεκτρονικών παιχνιδιών της σεζόν 2011-2012, καθώς και τουρνουά παιχνιδιών και διαγωνισμοί.

Την "αυλαία" των τουρνουά θα ανοίξει το "Starcraft 2", όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν έπαθλα ύψους 500 ευρώ. Παράλληλα θα ξεκινήσει και το τουρνουά στο "Counter Strike Source", με δέλεαρ τα έπαθλα αξίας 1.500 ευρώ, που θα μοιραστούν στους νικητές.

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο θα είναι αφιερωμένο στο Counter Strike 1.6 (1.500 ευρώ χρηματικά έπαθλα) και στο παιχνίδι στρατηγικής League of Legends (1.500 ευρώ χρηματικά έπαθλα).

Επίσης, το FIFA 12 και το Pro Evolution Soccer 2012 περιμένουν όσους επιθυμούν να παίξουν ποδόσφαιρο με τα …τζόιστικς τους, να συμμετάσχουν στα πρώτα τουρνουά της σεζόν 2011 / 2012, διεκδικώντας έπαθλα!

Σημαντικά οικονομικά συνέδρια και επιχειρηματικές ευκαιρίες

Αφιερωμένη στις αναπτυξιακές τράπεζες και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη είναι η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, που διοργανώνει στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλίες του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του προέδρου της Παρευξείνιας Αντρέι Κοντάκοφ, ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Πλούταρχου Σακελλάρη και προέδρων ή/και διευθυντών των αναπτυξιακών τραπεζών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της KfW Bankengruppe (Γερμανία) και της Vnesheconombank (Ρωσία)

Εξάλλου, στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη- όπως παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια της ΔΕΘ- η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Στην ανοιχτή (πανηγυρική) συνεδρίαση, που ξεκινά στις 11.30, αναμένεται να μετάσχουν ως επίσημοι ομιλητές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Σακελλάρης. Στις 14.00 θα παρατεθεί γεύμα, με ομιλητή τον κ.Χρυσοχοΐδη.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ πρόκειται άλλωστε να πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό συνέδριο με τίτλο "Η Σερβία στη Θεσσαλονίκη το 2011- Προοπτικές για διμερείς συνεργασίες".

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Κώστας Σκανδαλίδης και της Σερβίας, Ντούσαν Πέτροβιτς.

Η 76η ΔΕΘ φιλοξενεί ακόμη τα εξής επιχειρηματικά αφιερώματα:

-"Eλλάδα & Επιχειρηματικότητα", το οποίο προβάλει τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (τιμώμενη περιοχή της φετινής ΔΕΘ είναι νομός Σερρών).

-"Nέος Eπιχειρηματίας και Hμέρες Franchise B. Eλλάδος": Διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά, από τις 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για όλες τις τρέχουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγορά της δικαιοχρησίας (franchise).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...