Η πρόταση της δημοτικής παράταξης ‘’ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ’’ για τον χαρακτηρισμό
της παραλιακής ζώνης Καλαμαριάς
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
- Το 1997 θέσαμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την διεκδίκηση της παραλιακής ζώνης από τον Ε.Ο.Τ. και την κατάργηση του νόμου Κασίμη, επί κυβέρνησης Ν.Δ., επειδή ο Ε.Ο.Τ. επρόκειτο να γίνει Α.Ε. Η διοίκηση απαξίωσε την πρότασή μας.
- Το 2002 θέσαμε θέμα ενεργοποίησης της Διοίκησης μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας της Καλαμαριάς γιατί είχαμε πληροφορίες για οικοδόμηση της μαρίνας της Αρετσούς. Η Διοίκηση του Δήμου μας απαξίωσε εκ νέου.
- Το 2003 το Master Plan των Ε.Τ.Α., επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλάζει ουσιαστικά τον χαρακτήρα της παραλίας της Αρετσούς (πρόταση ξενοδοχειακών μονάδων κ.λ.π.) εις βάρος των συμφερόντων του λαού της Καλαμαριάς. Μετά από πρωτοβουλίες της Δημοτικής μας κίνησης και των κατοίκων της Καλαμαριάς η Διοίκηση του Δήμου υποχρεώθηκε να αλλάξει θέση και το Επιχειρησιακό Σχέδιο των Ε.Τ.Α. απορρίφθηκε ομόφωνα.
- Το 2004 ψηφίσθηκε από την Διοίκηση του Δήμου και την αξιωματική αντιπολίτευση το Master Plan που εκπονήθηκε για την παραλία της Αρετσούς από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η παράταξή μας το καταψήφισε επειδή ο σχεδιασμός δεν ελάμβανε υπ’ όψη αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του Καλαμαριώτικου λαού αλλά και τα συμφέροντα των Ε.Τ.Α.
- Το 2007 καταθέσαμε πρόταση για τον χαρακτηρισμό όλης της παράκτιας ζώνης της Καλαμαριάς (από το Καραπμουρνάκι έως την Σχολή Δικαστών) «ως τοπίο ή ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία» με σκοπό να σωθεί η παραλία μας και ν’ αποδοθεί ολόκληρη στον Δήμο και τους δημότες. Η Διοίκηση δεν την υιοθέτησε.
- Το 2009 στο δημοτικό Συμβούλιο της 4/3/2009 αποφασίσθηκε κάτω από την πίεση και την αγωνιστική διάθεση φορέων της πόλης και δημοτικών παρατάξεων μέσα στις οποίες πρωταγωνίστησε και η δική μας να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την διαχείριση του θέματος της παραλίας και ιδιαίτερα της πλάζ της Αρετσούς που έβγαινε από την ΕΤΑ Α.Ε στο σφυρί. Η πρόταση που βγήκε από τη διαπαραταξιακή ήταν «όλη η παραλιακή ζώνη από το Καραμπουρνάκι έως την Μίκρα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί ως ενιαίο σύνολο με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, Καραμπουρνάκι, Αρετσού, Νέα Κρήνη, ώστε στο μέλλον να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμαριάς προς όφελος των δημοτών». Ωστόσο η πρόταση παρέμεινε στα συρτάρια του Δήμου.
ΕΥΘΥΝΕΣ
- Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. (νόμος Κασίμη) όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (μετατροπή του ΕΟΤ σε Α.Ε. και μη κατάργηση του νόμου της ΝΔ) είχαν τεράστιες ευθύνες διότι σκοπός τους ήταν το κέρδος από τις μελλοντικές εγκαταστάσεις των Ε.Τ.Α.
- Τεράστια επίσης ήταν και είναι η ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου που αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και προτάσεις της παράταξής μας και των φορέων της περιοχής για αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και αρκέσθηκε σε έναν χαρτοπόλεμο με τα Ε.Τ.Α., καθώς επίσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία συντάχθηκε με τις θέσεις και αποφάσεις της Διοίκησης του Δήμου.
- Σήμερα προσθέτουμε και την ευθύνη της τρικοματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που συνεπής στις επιταγές του μνημόνιου που επέβαλαν ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας του τόπου μας αρχίζοντας από τα 23 λιμάνια και μαρίνες μέσα στις οποίες είναι και η μαρίνα της Αρετσούς.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην
πρότασή μας του 2007, την οποία θα σας ξαναυποβάλουμε, εξηγούσαμε την ιστορική,
πολιτιστική, περιβαλλοντική αξία της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς και
προτείναμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαμε ως Δήμος να την διασφαλίσουμε για
τους δημότες.
Χαρακτηριστικά
αναφέραμε ότι το παραλιακό μέτωπο πρέπει:
1.
Να
περιφρουρηθεί από την άναρχη δόμηση με την θέσπιση «ειδικών όρων και
περιορισμών δόμησης και καθορισμό χρήσεων».
2.
Ν’ αναδειχθεί η ακτογραμμή από το Καραμπουρνάκι
έως την Σχολή Δικαστών.
3.
Να
γίνουν οι απαιτούμενες επεμβάσεις στα εναπομείναντα εγκαταλειμμένα διατηρητέα
κτίρια της Αρετσούς και να διατηρηθούν τα παλιά κέντρα διασκέδασης όπως ‘’ο
Μπάτης’’.
4.
Να
κατεδαφισθούν οι κάθε είδους αυθαίρετες κατασκευές κατά μήκος της παραλίας.
5.
Ν’ αναδειχθούν οι αρχαιότητες μετά από μελέτες
που θα γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού σε άμεση συνεργασία
με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα
ίδια λέμε και τώρα και σας καλούμε άμεσα στο σημερινό συμβούλιο να πάρουμε
απόφαση για:
- Να καθορισθεί η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς από το Καραμπουρνάκι έως την Σχολή Δικαστών «ως τοπίο ή ζώνη ιδιαίτερου κάλους που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία», με την παρ. β του άρθρου 3 του Ν 2831/2000 κατόπιν προεδρικού διατάγματος το οποίο θα εκδοθεί από τον Υπουργό Υ.ΜΑ.Θ. μετά από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Να ξεκινήσει διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης ολόκληρης της παραλιακής ζώνης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (αρθρ. 8, Ν 2508/97).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!