Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Συσσωρεύονται επικίνδυνα τα προβλήματα ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη

"Συσσωρεύονται επικίνδυνα τα προβλήματα ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη" επισημαίνει σε ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στη πόλη της Θεσσαλονίκης, απόρροια της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν διαχρονικά την πόλη και έχουν διογκωθεί λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των αλλαγών που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Η Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετό καιρό αδυνατεί να μαζέψει τα σκουπίδια από τους δρόμους της είτε λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων - κατάληψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - είτε λόγω ανεπάρκειας ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η πόλη ανάσανε λόγω αναστολής των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι όμως απειλούν με νέες παρόμοιου τύπου κινητοποιήσεις που θα δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα.

Παράλληλα λόγω των κινητοποιήσεων των εργολαβικών εργαζομένων στο ΑΠΘ, οι οποίοι έχουν καταλάβει εδώ και εννέα εβδομάδες το Κτίριο Διοίκησης, το πανεπιστήμιο υπολειτουργεί έχοντας ως σημαντικότατη επίπτωση τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών που καθιστούν αδύνατη την παρουσία ανθρώπων στο χώρο και απειλούν άμεσα την υγεία τους.

Εδώ και δύο ημέρες έχει σταματήσει η εκτέλεση δρομολογίων του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προς όλα τα χωριά της περιφερειακής ενότητας, λόγω έλλειψης πόρων για αγορά καυσίμων, αποτέλεσμα της μη καταβολής χρωστούμενων από πλευράς του κράτους, αφήνοντας χωρίς συγκοινωνία 35.000 πολίτες. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης απειλεί ότι θα σταματήσει τα δρομολόγια του από 1/12/2012, αφήνοντας χωρίς συγκοινωνία το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης επικαλούμενος αδυναμία να εξοφλήσει εργαζομένους και προμηθευτές λόγω των χρεών του κράτους προς το οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΟΑΣΘ εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα - μεταξύ των οποίων η εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τον οργανισμό και η έκδοση ΚΥΑ - τα οποία έχει θέσει στις διοικήσεις των υπουργείων με επιστολές του από τον Αύγουστο του 2012.

Όλα τα παραπάνω προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρόνια προβλήματα της πόλης - απαρχαιωμένες και ελλιπείς υποδομές, κυκλοφοριακό, ρύπανση, έλλειψη χώρων πρασίνου - και συνθέτουν μία εικόνα αποσύνθεσης που υποβαθμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
  1. Προγραμματίζονται άμεσα ενέργειες και ποιες είναι αυτές για τη λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην βρεθεί το σύνολο της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης χωρίς συγκοινωνίες, δεδομένου ότι το μόνο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς στο νομό είναι το ΙΧ;
  2. Υπάρχει η πρόθεση από πλευράς υπουργείου για εξεύρεση αποδεκτής λύσης για το πρόβλημα αποκομιδής των σκουπιδιών στη πόλη της Θεσσαλονίκης και αποτροπής ακραίων κινητοποιήσεων, όπως η κατάληψη του ΣΜΑ Φοίνικα, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία; Έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν ενέργειες για αναστολή των κινητοποιήσεων μερίδας εργαζομένων στο ΑΠΘ, που έχουν οδηγήσει το ίδρυμα σχεδόν σε αναστολή της λειτουργίας του;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...