Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Κομοτηνή: Επένδυση ύψους 27 εκατ. ευρώ στα τρόφιμα


Τη νέα μονάδα παραγωγής εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων, με έδρα τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, έθεσε σε λειτουργία η Alfa Beta Roto, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος μιας επένδυσης συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αποκατάσταση του εργοστασίου που διέθετε η εταιρεία στην Κομοτηνή και που προ 15 μηνών καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, από πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του.

Σήμερα, το εργοστάσιο λειτουργεί περίπου στο 80% της πρότερης δυναμικότητάς του, ενώ με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, που αναμένεται σε περίπου 18 μήνες από σήμερα, θα έχει εξασφαλιστεί πρόσθετη δυναμικότητα 20% αυτής που διέθετε πριν από την πυρκαγιά.

Με την πλήρη λειτουργία του το εργοστάσιο θα αποτελεί την πιο σύγχρονη, πανευρωπαϊκά, μονάδα παραγωγής εύκαμπτης συσκευασίας τροφίμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Alfa Beta Roto, Χαράλαμπο Αργυρόπουλο, πρώτη ασπίδα προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην οποία περιήλθε η εταιρεία μετά την πυρκαγιά ήταν η σωστή ασφαλιστική της κάλυψη και, κατά συνέπεια, η αποζημίωση ύψους 25,85 εκατ. ευρώ την οποία έλαβε από τις εταιρείες ΑΧΑ Ασφαλιστική, Interamerican, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρώπη ΑΕΓΑ, Groupama και Generali. Ο κ. Αργυρόπουλος εξήρε επίσης τη μεσιτική εταιρεία Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers για τη διαμεσολάβησή της, τόσο την ασφάλιση, όσο και στην αποζημίωση της εταιρείας.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή των εργαζόμενων, οι οποίοι στήριξαν την εταιρεία σε όλη διάρκεια αποκατάστασης των παραγωγικών υποδομών, ενώ οι στρατηγικές επιλογές της διοίκησης ήταν αυτές που επέτρεψαν στην Alfa Beta Roto, μέσα από εξαγορές και συνέργειες με τρίτες εταιρείες, να διατηρήσει το πελατειακό της κοινό, το οποίο συνέχισε να εξυπηρετεί αδιάλειπτα.

Παρ΄ όλη την καταστροφή, το ασφυκτικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον και τις πιεστικότατες επενδυτικές ανάγκες για την αποκατάσταση του εργοστασίου, υπήρξε πλήρης ενημερότητα των υποχρεώσεων προς το κράτος, τους προμηθευτές, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους. Επίσης διασφαλίσθηκε το σύνολο των θέσεων εργασίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Αργυρόπουλος, «η στήριξη που είχαμε από τους εργαζόμενους, αλλά και τους συναδέλφους του κλάδου ήταν κυριολεκτικά συγκινητική, ενώ η πιστότητα που επέδειξαν οι πελάτες μας συνεχίζοντας ακόμη και τις πρώτες, πολύ δύσκολες, εβδομάδες μετά την πυρκαγιά να μας αποστέλλουν παραγγελίες τους, ήταν η καλύτερη εγγύηση για τις 180 θέσεις εργασίας της εταιρείας μας και τη μελλοντική της ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι η Alfa Beta Roto ιδρύθηκε πριν  47 χρόνια, την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιάσει το τζίρο της από τα 16,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2002 στα 40 εκατ. ευρώ φέτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές κυρίως προς Δυτική Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια, και οι οποίες συμμετέχουν κατά 75% στα συνολικά της έσοδα.

Πέρυσι, μάλιστα, χρονιά κατά την οποία αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες λόγω της πυρκαγιάς, η εταιρεία αναφέρεται να αυξήσει τον τζίρο της κατά 4%, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα (ως όμιλος) το EBITDA στα 5,8 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διάρθρωση της παραγωγής της, η Alfa Beta Roto απευθύνεται κατά 27% εταιρείες παραγωγής ζυμαρικών και ρυζιών, 13% στην αρτοποιία, 12% σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα ζαχαρώδη προϊόντα, και κατά αντίστοιχο ποσοστό στην αγορά παγωτού, 12% στα snacks, 9% στη βιομηχανία απορρυπαντικών, 8% στον κλάδο κατεψυγμένων τροφίμων, 4% σε εταιρείες παραγωγής καφέ και κατά 3% στην αγορά νερού και ποτών.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...