Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κύμα «λουκέτων» έπληξε Δράμα και Ξάνθη

Επιδημία» λουκέτων στην περιφέρεια, καθώς το 2012 μόνο σε δύο νομούς της Βόρειας Ελλάδας, στη Δράμα και στην Ξάνθη, ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους πάνω από 800 επιχειρήσεις κάθε είδους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Δράμας, οι επιχειρήσεις που έβαλαν «λουκέτο» το 2012 στην Π.Ε. Δράμας ανήλθαν σε 462 (αναλυτικότερα στον εμπορικό κλάδο 172, στον μεταποιητικό 138, στον παροχής υπηρεσιών 150 και στον εξαγωγικό 2).

Όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση του Επιμελητηρίου, δέκα στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν πέρσι απώλειες στις πωλήσεις τους, ενώ τέσσερις στις πέντε υποστήριξαν ότι η κερδοφορία τους έχει επιδεινωθεί. Επίσης, μία στις τρεις «πάγωσαν» τις επενδύσεις τους, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί και στο επίπεδο της απασχόλησης, καθώς μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι οι επιχειρήσεις, που μπορεί να έχουν βάλει τέλος στις εμπορικές τους δραστηριότητες, δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Επιμελητήριο, παραμένοντας έτσι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του. Την ίδια στιγμή, σε 387 ανέρχονται οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Ξάνθης και ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο του Επιμελητηρίου, αλλά έβαλαν λουκέτο το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Στον αντίποδα του οικονομικού μαρασμού, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός πως 413 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη δραστηριοτήτων τους μέσα στην χρονιά που πέρασε στην Π.Ε. Ξάνθης, αλλά εκτιμάται πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έμποροι προχωρούν στην τυπική σύσταση κάποιας επιχείρησης, ώστε να επωφεληθούν επιχορηγήσεων ή να ενταχθούν σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...