Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Βέροια: Προβληματίζουν το δήμο η λύσσα και τα αδέσποτα ζώα

“Κερκόπορτες” στην εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας διαπιστώνει ο Δήμος Βέροιας καθώς, ενώ ο ίδιος διαθέτει εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια καταφύγιο για τα αδέσποτα και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς τους κατά της λύσσας, δεν ισχύει το ίδιο και για τους γειτονικούς δήμους. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο της μεταφοράς αδέσποτων από άλλες περιοχές εντός της επικράτειάς του, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της αντιμετώπισης της λύσσας αλλά και της συνολικής διαχείρισης των μη δεσποζόμενων ζώων.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου για το θέμα. Όπως ανακοινώθηκε, ήδη άρχισε η διαδικασία συλλογής των ζώων από τους κτηνιάτρους της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, μεταφοράς τους στο καταφύγιο όπου εμβολιάζονται κατά της λύσσας, στείρωσής τους και απελευθέρωσής τους μετά από 15 μέρες. Επιπλέον προετοιμάζεται η μελέτη για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου και την επικαιροποίηση των πολεοδομικών του προδιαγραφών.

“Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για τη λύσσα στον αστικό ιστό. Η πραγματική μάχη θα πρέπει να γίνει στην ύπαιθρο, όμως απαιτείται συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους που δεν διαθέτουν καταφύγια και συντονισμός από τις Περιφέρειες, διαφορετικά δημιουργούνται “κερκόπορτες” στην αντιμετώπιση της λύσσας” σχολίασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου, θηραματοπόνος Φώτης Αργυρίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι ειδικά η Βέροια βρίσκεται ανάμεσα σε δύο περιοχές όπου υπήρξαν κρούσματα, εκείνες της Κοζάνης και της Πέλλας ενώ υπογράμμισε τη σημασία των δολωματικών εμβολιασμών από αέρος που αναμένεται να ξεκινήσουν στην ύπαιθρο. Και για την περίπτωση αυτή, ωστόσο, επισήμανε ότι το ποσοστό επιτυχίας του βρώσιμου εμβολίου αγγίζει το 20% , γι αυτό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία, η ίδια διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 χρόνια.

Με αφορμή το φαινόμενο της μεταφοράς αδέσποτων από άλλους νομούς, σχολίασε ότι δημιουργούνται προβλήματα στο εσωτερικό της πόλης λόγω της επιθετικότητας ανάμεσα στα ζώα αλλά και πολλές φορές προς τον άνθρωπο. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση μίας γυναίκας που δαγκώθηκε από σκυλί και μεταφέρθηκε στο δημοτικό ιατρείο όπου εμβολιάστηκε δωρεάν με τα απαραίτητα εμβόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...