Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ανοίγει ο «Δρόμος του νερού» στην Καβάλα

Τη μελέτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού της παλαιάς Καβάλας «Ο Δρόμος του νερού», ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για έργο που θα υλοποιήσει ο δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας «Οι δρόμοι του νερού».

Με την αξιοποίηση του μονοπατιού της παλαιάς Καβάλας αναδεικνύεται ένα σημαντικό έργο του νομού, ο υδραγωγός που καταλήγει στις γνωστές Καμάρες εντός της πόλης. Πρόκειται για το σημαντικότερο μονοπάτι της Καβάλας, όχι μόνο λόγω της αισθητικής του αξίας, αλλά κυρίως για τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που διαθέτει.
Η διαδρομή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο μισό, με μήκος 5 χιλιόμετρα, ξεκινάει από την Καβάλα και φτάνει μέχρι την «Μάνα του Νερού» στην τοποθεσία «Τρία Καραγάτσια». Το δεύτερο μισό, με μήκος 5,5 χιλιόμετρα, φτάνει μέχρι το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Το πρώτο τμήμα ακολουθεί τον δρόμο που ακολουθούσε και το νερό, για να υδροδοτήσει την πόλη στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το μονοπάτι περνάει από πέντε πέτρινα γεφύρια και ελίσσεται πάνω στο παλιό σκεπασμένο αυλάκι, όπου το νερό κυλούσε για να καταλήξει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, «τις Καμάρες», της Καβάλας.
Ο Δρόμος του Νερού, είναι ένα έργο του 16ου αιώνα και αποτελούσε τον κύριο τρόπο ύδρευσης της Καβάλας, μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες. Πρόκειται για έργο της Οθωμανικής περιόδου που κατασκευάστηκε πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό αμυντικό έργο και συγχρόνως έργο ύδρευσης για την βυζαντινή Χριστούπολη. Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος το έχτισε το 1306.
Το υδραγωγείο (κατά κόσμον Καμάρες) είναι έργο του Σουλτάνου Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπούς, για να τροφοδοτηθεί με πόσιμο νερό η διάδοχη πόλη της Χριστουπόλεως, η Καβάλα. Πέρα από τις Καμάρες έχει διατηρηθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κλειστού αγωγού από την περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου μέχρι την τοποθεσία Τρία Καραγάτσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τρέχει νερό από την πηγή «Μάνα του Νερού», που επί αιώνες τροφοδοτούσε την πόλη.
Η ανάδειξη του μονοπατιού θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν μνημεία της πόλης και να περιηγηθούν σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.
piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...