Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη Αριστοτέλους

Η περσινή προσπάθεια με το καρουζέλ και τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα συγκέντρωσε την αποδοχή των επαγγελματιών του κέντρου
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ /Αγγελιοφόρος

Δε θα μείνει –τελικά!- χωρίς διάκοσμο η αγορά του κέντρου της Θεσσαλονίκης την εορταστική περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, αφού έστω και την τελευταία στιγμή ο δήμος ενεργοποιήθηκε. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου –λόγω της κατάληψης του δημαρχείου από τους εργαζομένους- ο Γιάννης Μπουτάρης αποδέχθηκε την πρόταση που προώθησε το ΕΕΘ και στηρίζουν τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αλλά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, για το στόλισμα του άξονα της Αριστοτέλους. Την οριστική –και με τους τύπους- απόφαση αναμένεται να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της αυριανής του συνεδρίασης, αφού βρισκόμαστε μετά τα μέσα Νοεμβρίου και ο χρόνος πιέζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση για το διάκοσμο των φετινών Χριστουγέννων είναι συνολική, αφού περιλαμβάνει τον άξονα της Αριστοτέλους από τη θάλασσα μέχρι την Αρχαία Αγορά, καθώς και την οδό Αγίας Σοφίας, το δημαρχείο και το Βασιλικό Θέατρο. Ολα τα έξοδα των εγκαταστάσεων θα τα επωμιστεί ο ιδιώτης που θα εκμεταλλεύεται τα παιχνίδια (παγοδρόμιο, ρόδα, καρουζέλ, σπιτάκι του Αϊ - Βασίλη κ.λπ.), ενώ τα επιμελητήρια θα συμβάλουν οικονομικά στην προβολή της «Χριστουγεννιάτικης πλατείας» τόσο στην Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Β. Ελλάδα, όσο και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αφού ένας από τους στόχους είναι η προσέλκυση τουριστών. Οι εγκαταστάσεις που θα στηθούν θα περιέχουν επίσης χώρους δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά (εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, εργαστήριο χειροτεχνιών κ.λπ.), παιχνίδια –δωρεάν και επί πληρωμή-, πλούσια φώτα, καθώς και κλασικές χριστουγεννιάτικες εικόνες (φάτνη, μάγοι με τα δώρα, καμήλες) και φυσικά το πατροπαράδοτο δέντρο, που το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος θα στηθεί στη στεριά κι όχι στη θάλασσα.

Διαβουλεύσεις

Της τελικής αποφάσεως προηγήθηκαν αρκετές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αφού παρά τις οχλήσεις του ΕΕΘ στο δήμο από τον περασμένο Μάιο οι συζητήσεις δεν προχώρησαν το καλοκαίρι, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν το περασμένο διάστημα και άλλοι παραγωγικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι θέλησαν να έχουν γνώμη στο τι θα γίνει και πώς, κάτι που μπλόκαρε προσωρινά τη δημοτική αρχή. Τελικά προχτές ξεκαθαρίστηκε η πρόθεση και των άλλων δύο επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης να συνεισφέρουν οικονομικά στην προσπάθεια. Αλλωστε η φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της αγοράς του κέντρου της πόλης, που καθημερινά φυλλορροεί χάνοντας πελατεία, τζίρο και επιχειρήσεις. Επίσης, έγινε γνωστό ότι από τις 17 Δεκεμβρίου και μέχρι τα Φώτα ο ΕΣΘ προτείνει στα μέλη του να ακολουθήσουν συνεχές ωράριο λειτουργίας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ, ενώ καμία συζήτηση δεν έγινε για το άνοιγμα της αγοράς μία δεύτερη ή και μία τρίτη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο.

Οι «πληγές» του εμπορίου

Ολες αυτές οι κινήσεις και πρωτοβουλίες έχουν στόχο την τόνωση της αγοράς, που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το 2012, που θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο, η ύφεση στο σύνολο του κλάδου καταγράφεται σημαντική και μάλιστα ανεξάρτητα του μεγέθους επιχείρησης.
Ειδικότερα τα συμπεράσματα της Εκθεσης κωδικοποιούνται ως ακολούθως:
• Τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999. Οι μικρές επιχειρήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ σε θέματα μείωσης του προσωπικού τους, δείχνοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς περίπου το 80% εξ αυτών δεν προέβησαν στην εύκολη λύση της αποψίλωσης του εργατικού τους δυναμικού, αλλά επέλεξαν να διατηρήσουν ανέγγιχτο το απασχολούμενο προσωπικό τους.
• Η πιθανότητα λουκέτου μέσα στο 2012 φαίνεται να μην είναι πολύ μεγάλη για τις κεφαλαιουχικές, μία εικόνα που είναι πολύ χειρότερη για τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς 1 στις 5 θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο έτος. Η «στάση πληρωμών» αποτελεί πλέον ένα πραγματικό ενδεχόμενο, αφού 3/5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
• Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 55,5%, επιδεικνύουν την προτίμησή τους στη διάθεση εγχωρίως παραγομένων προϊόντων, μία τάση η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη για τις ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια μείωσης της εμπιστοσύνης τους στα εντός των συνόρων παραγόμενα προϊόντα. Βεβαίως η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑΕ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή εμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

• Τόσο στις πωλήσεις όσο και στον κύκλο εργασιών οι περσινές προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2012 απέχουν από τις φετινές εκτιμήσεις για το ίδιο έτος. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι. Οι φετινές τους προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο, αφού 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...