Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας από άνεργους

Την ανάγκη κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η βοήθεια σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, η φύλαξη παιδιών των οποίων οι γονείς εργάζονται και η παροχή βοήθειας σε ΑΜΕΑ έχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που, με κάθε ευκαιρία, υποβάλλουν... αιτήσεις για ένταξη σε κάποιο από τα προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι της χώρας. Πολλοί, όμως, από αυτούς μένουν "εκτός", καθώς τα κοινωνικά προγράμματα της αυτοδιοίκησης λαμβάνουν ως πρώτο κριτήριο την οικονομική δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή, το "κατώφλι" που ορίζει τις οικονομικές προϋποθέσεις όλο και κατεβαίνει δεδομένου ότι οι ελληνικές οικογένειες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Αυτή ήταν και η αφορμή για τους υπεύθυνους της κοινωνικής σύμπραξης που δημιουργήθηκε από φορείς των δήμων Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Κορδελιού -Ευόσμου και Παύλου Μελά προκειμένου να ενθαρρύνουν ανέργους, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, να δημιουργήσουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠΕΚΟ) που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας και, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Αθανάσιο Παπαγεωργίου, δεν είναι ανταγωνιστική των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Ο λόγος είναι ότι "έρχονται" να καλύψουν υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν για μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές, λόγω του πλήθους των ενδιαφερομένων και των αναγκών που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, εξηγεί.

Στο ίδιο πνεύμα, από τους εκατό ωφελούμενους του προγράμματος, που θα επιλεγούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, οι πέντε θα συστήσουν νέες επιχειρήσεις στους τομείς της "πράσινης" οικονομίας και των νέων τεχνολογιών ενώ οι είκοσι θα δημιουργήσουν τέσσερις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, είτε στο χώρο της κοινωνικής φροντίδας είτε σ' εκείνον της οικολογίας και του περιβάλλοντος. Οι υπόλοιποι 75 θα απορροφηθούν από υφιστάμενες επιχειρήσεις της περιοχής που θα εντοπιστούν ύστερα από επικοινωνία των αρμόδιων φορέων μαζί τους.

Με γνώμονα ότι η πρωτοτυπία είναι η βάση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της εξέλιξης του προγράμματος για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα εξειδικευτούν και άλλες, πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με απτά αποτελέσματα στην ενίσχυση της απασχόλησης που αποτελεί, άλλωστε, προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...