Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Θεσσαλονίκη:Παραβάτες 2 στους 5 για το κάπνισμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Δύο στα πέντε «καταστήματα» που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να παραβαίνουν τις απαγορεύσεις περί καπνίσματος στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ τους και δυο νοσοκομεία! Τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας από τους ελέγχους των πρώτων 12 ημερών εφαρμογής των μέτρων κατά του καπνίσματος (εξαιρείται ο Σεπτέμβριος ως μήνας... ανοχής και συστάσεων) είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, ειδικά στους χώρους εστίασης και αναψυχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε στον «Αγγελιοφόρο» ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ευγένιος Κριμίτσας, από την πρώτη μέρα του μήνα μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 230 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 55 παραβάσεις (ποσοστό 24%), εκ των οποίων δύο σε νοσοκομεία της πόλης.

«Τα καταστήματα άρχισαν πάντως να δείχνουν διάθεση για συμμόρφωση. Οι περισσότεροι μετά τις παρατηρήσεις του Σεπτεμβρίου έχουν προμηθευτεί βιβλίο αναφορών», τόνισε ο κ. Κριμίτσας. Οι έλεγχοι γίνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ύστερα από καταγγελίες. Αλλωστε, είναι αδύνατο να ελεγχθούν τα περίπου 10.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, από τα οποία τα μπαρ, καφέ και εστιατόρια υπολογίζονται σε 3.500 - 4.000.

Οπως είπε ο κ. Κριμίτσας, «μπορεί το δείγμα μέχρι τώρα να είναι μικρό, είναι όμως ενδεικτικό. Πολλοί καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν αποσύροντας τα σταχτοδοχεία και προτρέποντας τους καπνιστές να βγουν έξω από το κατάστημα για να καπνίσουν. Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα γίνονταν ώς τις 11 ή ώς τα μεσάνυχτα, όμως στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και ''βάρδια'' μετά τα μεσάνυχτα».

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί υπότροπος. Υπήρξαν μάλιστα και 25 ενστάσεις, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, στο πλαίσιο της λογικής να μη γίνονται διακρίσεις. «Είναι πολύ αυστηρός ο νόμος και δεν παίρνει κανείς το ρίσκο να επαναλάβει παράβαση. Στην τέταρτη φορά χάνει για δέκα μέρες την άδεια λειτουργίας και στην πέμπτη τη χάνει οριστικά. Οι παραβάσεις δε σβήνονται ποτέ από το "μητρώο" του καταστήματος», σημείωσε ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...