ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ/ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Μισοτελειωμένα έχουν μείνει δεκάδες έργα σχολικής στέγης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργολάβοι έχουν διακόψει τις εργασίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ορισμένοι δήμοι έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εντάξουν την κατασκευή νέων διδακτηρίων στο ΕΣΠΑ, τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές εξακολουθούν να παρακολουθούν μαθήματα σε υπόγεια, κοντέινερ, μισθωμένα καταστήματα και αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες.
Η δύσκολη καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών του νομού Θεσσαλονίκης επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την απουσία σχολικών υποδομών, τη διπλοβάρδια, αλλά και τις συνθήκες φοίτησης των παιδιών. Η πηγή των προβλημάτων δεν εντοπίζεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά σε καθυστερήσεις, αντιπαραθέσεις και προχειρότητες που «στοιχειώνουν» τα προγράμματα σχολικής στέγης του νομού εδώ και δεκαετίες.
«Η φροντίδα και οι προτεραιότητες μίας Πολιτείας φαίνονται από την ευαισθησία και την πρόνοια που έχει για το πρόγραμμα σχολικής στέγης για τα παιδιά μας. Εκεί διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία παίρνει μηδέν», ανέφερε στον «Α» ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Αυτήν τη στιγμή, περί τα 40 έργα της πρώην νομαρχίας παραμένουν «παγωμένα», αφού έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. «Προσπαθούμε να εντάξουμε κάποια από αυτά στο ΕΣΠΑ, σε συνεννόηση με τους δήμους, για να ξεμπλοκαριστούν και να ολοκληρωθούν. Για ορισμένα, σχεδόν τελειωμένα, περιμένουμε χρηματοδότηση, έστω και υποτυπώδη, για να τα παραδώσουμε», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος. Τα χρέη προς τους εργολάβους αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται άλλα δέκα εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, σύμφωνα με τον ίδιο.
31 χρόνια διπλοβάρδια στην Πολίχνη
Αν
και έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη συρρίκνωση του ποσοστού της
διπλοβάρδιας κάτω από το 5%, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες,
όπου οι δυσκολίες είναι σχεδόν ανυπέρβλητες για μαθητές και γονείς. Δεν
είναι τυχαία η μετεγγραφή δεκάδων μαθητών από σχολεία της Πολίχνης σε
πρωινά διδακτήρια της Νεάπολης και άλλων περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι η
Πολίχνη ταλαιπωρείται από τη διπλοβάρδια εδώ και 31 χρόνια, καθώς πάνω
από το 50% των γυμνασίων και λυκείων λειτουργούν πρωί-απόγευμα, σύμφωνα
με γονείς.Ο δήμος Παύλου Μελά, στον οποίο ανήκει πλέον η δημοτική ενότητα της Πολίχνης, έχει δημιουργήσει ειδική υπηρεσία για τη σχολική στέγη, με στόχο να κατασκευαστούν, όσο το δυνατόν συντομότερα, νέα διδακτήρια στην περιοχή. Το 9ο Δημοτικό Πολίχνης, έργο της πρώην νομαρχίας, έχει μείνει μισοτελειωμένο στα Μετέωρα, ενώ το 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ για να αποπερατωθεί. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλεται και για το 9ο Δημοτικό Πολίχνης, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεληγιάννης.
Την ίδια στιγμή, η Ευκαρπία παραμένει χωρίς λύκειο, με συνέπεια οι 280 μαθητές να μετακινούνται καθημερινά προς το 2ο Λύκειο Πολίχνης. Πάντως, η έναρξη των εργασιών στο 2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, μέσω του ΕΣΠΑ, δίνει μία διέξοδο, καθώς σχεδιάζεται η μεταφορά σε αυτό των μαθητών της Α' και Β' λυκείου από το Σεπτέμβριο του 2012, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά.
Ασφυκτική θεωρείται η κατάσταση και στη Νικόπολη, όπου καταβάλλεται προσπάθεια ανταλλαγής οικοπέδου με έναν ιδιώτη, ώστε να ανεγερθεί ένα καινούργιο δημοτικό. «Είναι υπερπλήρη τα δύο δημοτικά της Νικόπολης, όπου λειτουργούν τμήματα ακόμη και με 27 μαθητές», τόνισε ο κ. Δεληγιάννης.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της διπλοβάρδιας βρίσκονται οι μαθητές και οι γονείς στο συγκρότημα των 8ου και 9ου Γυμνασίων-Λυκείων της Θεσσαλονίκης, όπως και σε επτά νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εντάξει τρεις μελέτες στο ΕΣΠΑ για την ανέγερση του 1ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Τσόπελα, των 20ού-84ου Νηπιαγωγείων (Διογένους-Τζουμαγιάς) και των 14ου-73ου Νηπιαγωγείων (Αετορράχης-Κοντογούρη). Την ίδια στιγμή, δρομολογούνται επεκτάσεις και προσθήκες αιθουσών, μέσω του ΕΣΠΑ, στα 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης (στην οδό Κριεζώτου), 94ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (περιοχή Κρήτης), 4ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης (Δελφών), ενώ προγραμματίζεται και η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του 1ου Γυμνασίου στη Βασ. Ολγας.
Σύμφωνα με τους αρμοδίους, προωθείται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτιρίων, προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, στο συγκρότημα του «Ευκλείδη», στο 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο και στα 64ο, 87ο και 101ο δημοτικά Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα των σχολείων τόσο στη γενική όσο και στην τεχνική εκπαίδευση και ο ''Ευκλείδης'' αποτελεί ένα ορόσημο», επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης. Πρόσθεσε, δε, ότι θα γίνει νέα κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία, αφού προηγηθεί μελέτη για τον αριθμό των παιδιών και των αιθουσών σε κάθε περιοχή.
550 μαθητές στο Γυμνάσιο Πεύκων
Το μεγαλύτερο γυμνάσιο σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί στη δημοτική ενότητα των Πεύκων, φιλοξενώντας 550 παιδιά. Η παράδοση του νέου λυκείου συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης, καθώς θα αξιοποιηθούν τέσσερις αίθουσες που άδειασαν. Σε αυτές θα δημιουργηθεί παράρτημα του γυμνασίου, ώστε να εγκαταλείψουν οι μαθητές του γυμνασίου τα δύο μεταλλικά κίμπο. Η ανέγερση του 2ου Γυμνασίου Πεύκων κρίνεται περισσότερο από αναγκαία, όπως και η κατασκευή του 4ου Δημοτικού και του 7ου Νηπιαγωγείου. Τα δύο τελευταία έργα είναι ενταγμένα σε ΣΔΙΤ και εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης, αφού έχει επιλεγεί ο ανάδοχος. «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα παραδοθεί το 8ο Δημοτικό Συκεών, ενώ περιμένουμε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων μελέτες για τα 7ο-14ο Νηπιαγωγεία Νεάπολης, καθώς για τη νέα πτέρυγα στο 2ο Λύκειο Συκεών», τόνισε η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Συκεών-Νεάπολης, Κατερίνα Τσουκαλά, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι η στέγαση των νηπιαγωγείων σε μισθωμένα καταστήματα.
Μάθημα σε 8 τ.μ.
«Μπαγκλαντές της εκπαίδευσης» αποκαλεί ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τα σχολεία του πρώην δήμου Χορτιάτη, ενώ έχει καλέσει και την υπουργό Παιδείας να τα επισκεφτεί. Στην Εξοχή λειτουργεί αίθουσα διδασκαλίας οκτώ τ.μ., ενώ συνθήκες ασφυξίας επικρατούν στο Ασβεστοχώρι και το Φίλυρο. Κλεισμένοι διάδρομοι με γυψοσανίδες, ημιυπαίθριοι, αίθουσες κίμπο, μισθωμένα καταστήματα και άλλες πρόχειρες λύσεις συνθέτουν την εικόνα στα σχολεία.
Τόσο το Λύκειο Φιλύρου όσο και το Λύκειο Ασβεστοχωρίου (στη θέση «Μπουλβάνια») συγκαταλέγονται στα «παγωμένα» έργα της πρώην νομαρχίας. «Σε λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρώνουμε τουλάχιστον τρεις μελέτες για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το Δημοτικό Εξοχής, το Λύκειο Φιλύρου και ένα δημοτικό της Πυλαίας. Παράλληλα, μας έχει ανακοινωθεί από τον ΟΣΚ ότι έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 3ο Πυλαίας, τα οποία είναι ενταγμένα στις ΣΔΙΤ», είπε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Για το Λύκειο Ασβεστοχωρίου έχει ληφθεί απόφαση για την πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι στιγμής από την πρώην νομαρχία (400.000 ευρώ), ενώ ο δήμος θα αναλάβει να καλύψει το κόστος των υπόλοιπων εργασιών (500.000 ευρώ) μέχρι την αποπεράτωσή του, σύμφωνα με τον κ. Καϊτεζίδη.
Κορδελιό-Εύοσμος
Στα υπόγεια σχολείων του Ευόσμου φιλοξενούνται και φέτος μαθητές, καθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να «πλημμυρίσουν» οι τάξεις από μαθητές, ενώ επιστρατεύτηκαν και πρόχειρες λύσεις (διάδρομοι χωρισμένοι με γυψοσανίδες, αίθουσες κίμπο κ.λπ.).
«Θέλουμε οπωσδήποτε δύο δημοτικά, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και νηπιαγωγεία», εξήγησε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, επισημαίνοντας ότι έχει εγκριθεί η κατασκευή ενός γυμνασίου και λυκείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!