Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Θεσσαλονίκη: Στην... ουρά ακόμη και για καταγγελία κλοπής


Με καθυστερήσεις, πολύωρες αναμονές, ακόμη και... ουρές βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν ένα αδίκημα σε αστυνομική υπηρεσία, με συνέπεια να αισθάνονται ότι η περιπέτειά τους δεν έχει τέλος και ότι μετατρέπονται για δεύτερη φορά σε θύματα όχι πλέον ενός κακοποιού, αλλά της Πολιτείας! 

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που φτάνουν περίπου τις 1.200 στη Θεσσαλονίκη, όπως και η ίδρυση μεγάλου αριθμού τμημάτων τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αποδυναμώσει τις περισσότερες υπηρεσίες, με συνέπεια αστυνομικοί και οχήματα να μην επαρκούν ούτε για περιπολίες. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και τονίζουν ότι αρκετοί είναι οι πολίτες που, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία σε ένα αστυνομικό τμήμα, αποφασίζουν να μην καταγγείλουν κλοπές, διαρρήξεις ακόμη και μικροληστείες, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην καταγραφή της εγκληματικότητας.

Ουρές για κλοπή!

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένα κεντρικά αστυνομικά τμήματα, όπως αυτά του Λευκού Πύργου και της πλατείας Δημοκρατίας, έχουν παρατηρηθεί ακόμη και ουρές από πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν κλοπές τσαντών ή πορτοφολιών, κλοπές από καταστήματα ή κλοπές χρημάτων μέσα σε λεωφορεία. «Εχει τύχει να υπάρχει ουρά έξι επτά ατόμων, γιατί ο αξιωματικός υπηρεσίας αναγκάζεται να διακόπτει για να ασχολείται ταυτόχρονα με άλλα περιστατικά, που καταγγέλλονται στην υπηρεσία. Οι πολίτες είναι φυσικό να διαμαρτύρονται, ενώ κάποια στιγμή παρατηρήσαμε πως ορισμένοι έφευγαν γιατί δεν είχαν το χρόνο να περιμένουν», αναφέρει χαρακτηριστικά αστυνομικός.

Παράλληλα, έντονο είναι το πρόβλημα και με τις περιπολίες, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης περιπολικών, που έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να καθυστερούν να ασχοληθούν με αρκετά περιστατικά, που κρίνονται ως μικρότερης σημασίας, ώστε να δοθεί προτεραιότητα π.χ. σε διαρρήξεις ή ληστείες.

Αναμονή και για τροχαία ατυχήματα

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις έρχονται και οι οδηγοί που καλούν την Τροχαία για να καταγράψει ατυχήματα υλικών ζημιών. Σε αρκετές περιπτώσεις η καθυστέρηση μπορεί να ξεπεράσει τη μισή ώρα, ωστόσο υπάρχουν και περιστατικά, κυρίως στην περιφέρεια του νομού, όπου έχει καταγραφεί αναμονή μέχρι και δύο ώρες μέχρι να φτάσει το ένα και μοναδικό όχημα της Τροχαίας. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί εξηγούν πως το Α' Τμήμα Τροχαίας διαθέτει ανά βάρδια τρία περιπολικά, από τα οποία το ένα ασχολείται αποκλειστικά με παράνομες σταθμεύσεις και παραβάσεις ΚΟΚ, το δεύτερο μόνο με συγκρούσεις υλικών ζημιών και το τρίτο με σοβαρότερα ατυχήματα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Β' Τμήμα Τροχαίας, το οποίο διαθέτει μόνο δύο περιπολικά, ένα για σταθμεύσεις και παραβάσεις ΚΟΚ και ένα για ατυχήματα. «Αυτά τα οχήματα καλύπτουν όλη την πόλη. Υπάρχουν μέρες που μπορεί να σημειωθούν μέχρι και 80 με 100 συγκρούσεις. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν κάποιοι οδηγοί που περιμένουν μία και δύο ώρες μέχρι να φτάσει η Τροχαία. Αλλωστε ακόμη και σε περιπτώσεις υλικών ζημιών, κάποιες φορές είναι αναγκαία η παρουσία της Τροχαίας, όπως π.χ. όταν το ένα όχημα είναι ανασφάλιστο», επισημαίνει αστυνομικός.

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ/agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...