Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές «στο περίμενε» επί μήνες


Δύο μήνες πριν από το τέλος της χρονιάς και ακόμη καταγράφονται κενά εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχολεία της χώρας, ενώ, την ίδια στιγμή, χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές αδυνατούν να κάνουν έγκαιρα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, περιμένοντας με αγωνία, μέχρι τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, για να ενημερωθούν από το υπουργείο Παιδείας σε ποιο σχολείο της χώρας θα διδάξουν. «Την τελευταία δεκαετία μόνο μία χρονιά, επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, έγιναν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.

Οι άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διαχείριση του προσωπικού, και γενικότερα στις προετοιμασίες για την έναρξη του σχολικού έτους, έχουν πολλαπλές «παρενέργειες». Ποιος δε θυμάται τον... τραγέλαφο του 2011, όταν οι μαθητές αναγκάστηκαν να κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες για αρκετές εβδομάδες, επειδή επικράτησε αλαλούμ με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων; Πέρυσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας φρόντισαν να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό -το οποίο σημειωτέον είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ένα χρόνο νωρίτερα- αποστέλλοντας τα εγχειρίδια στα σχολεία από το καλοκαίρι.

Η επανάσταση του αυτονόητου

Το 2002 η τότε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Π. Ευθυμίου-Ν. Γκεσούλης) επιχείρησε να κάνει την «επανάσταση του αυτονόητου», όπως την είχε αποκαλέσει, ώστε την ημέρα του αγιασμού οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις θέσεις τους και να διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές. Σήμερα, ύστερα από 11 χρόνια, εξακολουθούμε να συζητάμε για την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταθέσεων, των αποσπάσεων και γενικότερα των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών.

«Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσιακές μεταβολές δε γίνονται έγκαιρα», επισήμανε η πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ελένη Ζυμβρακάκη, τονίζοντας πως φέτος το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν οργανικές θέσεις. Για τις φετινές μεταθέσεις η ίδια προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Εμείς ζητάμε όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί πού θα εργαστούν την επόμενη χρονιά και να μην προκύπτουν κενά. Φέτος φτάσαμε να έχουμε 1.500 κενά στα σχολεία, στα μέσα Μαρτίου», υποστήριξε η κ. Ζυμβρακάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, επισήμανε πως δεδομένης της απόφασης να μη διορίσουν σχεδόν κανέναν και να μειώσουν δραστικά τον αριθμό τον αναπληρωτών, «είναι προφανές ότι αργούν διότι θέλουν να δουν πόσες μεταθέσεις θα κάνουν».

Στην πραγματικότητα, όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος, θα έχουμε μόλις 2.500 αναπληρωτές, ενώ την τελευταία τριετία αποχώρησαν από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 20.000 εκπαιδευτικοί, που δεν αντικαταστάθηκαν.

Εκπαιδευτικοί σε... ομηρία

Σύμφωνα τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, την τελευταία δεκαετία μόνο μία χρονιά (επί υπουργίας Ευρ. Στυλιανίδη) έγιναν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος χαρακτηρίζεται σοβαρός για τους εκπαιδευτικούς, που αναμένουν με αγωνία να προγραμματίσουν το βίο τους για τον επόμενο χρόνο. Οταν ο εκπαιδευτικός βρίσκεται σε ομηρία, περιμένοντας από εβδομάδα σε εβδομάδα, αυτό επιδρά αρνητικά στον ίδιο, αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος. «Παλαιότερα οι αποσπάσεις ανακοινώνονταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, τα τελευταία 2-3 χρόνια γίνονται και το Σεπτέμβριο, για να έχει το υπουργείο καλύτερη εικόνα των κενών και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας», επισήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας πως υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων των σχολείων στο σύστημα «Survey». Οταν γίνονται αποσπάσεις το Σεπτέμβρη, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν προκαταβολές ενοικίων για σπίτια και σε 20-30 μέρες αναγκάζονται να φύγουν ή «τρέχουν» για να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς την... τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ.

Παράλληλα, η μετακίνηση προσωπικού στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προκαλεί αναστάτωση και στη λειτουργία των σχολείων. «Εστω και ένας καθηγητής να λείπει από το σχολείο, δεν μπορεί να βγει ολοκληρωμένο πρόγραμμα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Οι καθυστερήσεις στην τοποθέτηση αναπληρωτών αφορούν κυρίως τα δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, Κώστας Ανθόπουλος.

«Φτάναμε στα τέλη Οκτωβρίου για να καλυφθούν κενά στα σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Φέτος θα καλυφθούν ανάγκες με μετατάξεις καθηγητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ανακοινώσεις των αποσπάσεων καθυστερούσαν κατά το παρελθόν, ενώ τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να γίνονται έγκαιρα», υποστήριξε ο κ. Ανθόπουλος. Οι αποσπάσεις πάντως πρέπει να ανακοινώνονται μέχρι τις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θα έπρεπε να υπάρχει μία γενικότερη αποκέντρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Για παράδειγμα, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα μπορούσαν να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες και να μετατραπούν σε μικρά "υπουργεία Παιδείας"», συμπλήρωσε ο κ. Ανθόπουλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Προμηθέας», Χρήστος Σερμπίνης, υποστήριξε πως δε γίνεται σωστός προγραμματισμός από την αρχή, με αποτέλεσμα να γίνονται τοποθετήσεις μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη και να υπολειτουργούν τα σχολεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ/agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...