Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εμμένει το υπουργείο Οικονομικών στην αλλαγή της σύμβασης με ΟΑΣΘ

Mercedes-Benz Citaro O530G bus of Thesalloniki...
 (Photo credit: Wikipedia)

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και, συνεπακόλουθα, του υπουργείου Μεταφορών έχει μπει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).


Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα δημοσιονομική συγκυρία και τις απορρέουσες από το Μνημόνιο δεσμεύσεις της χώρας για μείωση δαπανών, κρίθηκε επιτακτική και σκόπιμη η επανεξέταση της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ.


Το υπουργείο Μεταφορών συγκρότησε ομάδα εργασίας για την ετήσια κρατική επιχορήγηση του ΟΑΣΘ. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΑΣΘ κατηγορεί, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, το υπουργείο Οικονομικών για αθέτηση της οικονομικής συμφωνίας για την ετήσια επιδότηση του οργανισμού και τη συσσώρευση οφειλών.

Από πού προέκυψαν οι οφειλές; Ο ΟΑΣΘ, σύμφωνα με την οικονομική σύμβαση με το Δημόσιο, για την άρση κάθε διαφωνίας έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο. Μέχρι στιγμής, οι διαιτησίες τάχθηκαν υπέρ του ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εμμείνει, ακόμη περισσότερο, στην πρόθεση περί επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα τελευταία έτη ο ΟΑΣΘ λαμβάνει συνεχώς αυξανόμενη αντισταθμιστική καταβολή, παρέχοντας επί της ουσίας το ίδιο συγκοινωνιακό έργο, ενώ δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση μείωσης ή εξοικονόμησης των δαπανών του. Πάντως, μόλις πριν από λίγες ημέρες, τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών «αναγκάστηκαν» να αναγνωρίσουν και να πιστώσουν οφειλές 29,9 εκατ. στον ΟΑΣΘ, έπειτα από απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αφορά το έτος 2012.

Ετσι, κατά συνέπεια, επανακαθορίστηκε το ύψος της αντισταθμιστικής καταβολής χρήσης 2012 του ΟΑΣΘ στα 125 εκατ. ευρώ! Για το 2013, η αρχική πρόβλεψη ήταν στα 80 εκατ. ευρώ.

Φ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ / enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...