Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Γονατίζει» η Θεσσαλονίκη: 4 στις 10 επιχειρήσεις χρωστούν σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας που αποδεικνύουν πως τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ταμεία.


Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο έλλειμμα ρευστότητας, στη πιστωτική ασφυξία και στην αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από νέα έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).


Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 201 μελών του ΕΒΕΘ, στο χρονικό διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, μέσω του συστήματος "PrimoQ" της "Palmos Analysis", έδειξε ακόμη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των επιχειρήσεων για άνοιγμα πίστωσης απορρίπτεται από τις τράπεζες. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην πρώτη –για το νέο έτος- συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το σύνολο των επιχειρηματιών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι μισοί οφείλουν στην εφορία (49% λόγω ΦΠΑ και 61% λόγω άμεσων φόρων), το 69% στον ΟΑΕΕ, το 27% στο ΙΚΑ (σ.σ το ποσοστό είναι χαμηλότερο προφανώς λόγω ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) και το 13% σε άλλα ταμεία. Την ίδια στιγμή το 16% δηλώνει ότι δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ και το 9% επιστροφής φόρου εισοδήματος (σ.σ η έρευνα δεν αποτυπώνει τα ποσά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι προφανής η ανάγκη για συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων).

Ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το 2014

Οι επιχειρηματίες του δείγματος εμφανίζονται, πάντως, ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το 2014, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, θεωρώντας ίσως ότι «το μέλλον δεν μπορεί να είναι χειρότερο από το παρόν». Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμεκενίδης, στη φετινή έρευνα μόνο το 38% των επιχειρήσεων απαντά ότι το 2014 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2013, όταν στο αντίστοιχο ερώτημα της προηγούμενης έρευνας (του 2012 για το 2013), την ίδια απάντηση είχε δώσει το 57%.

Λιγότεροι αναμένουν μείωση πωλήσεων

Παράλληλα, το 42% των ερωτηθέντων (έναντι 62% στην προηγούμενη έρευνα) αναμένει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο, το 25% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% πιστεύει πως η ρευστότητά του θα μειωθεί, επίσης κατά το επόμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος μειώθηκε (έναντι 73% το 2012), το 26% προχώρησε σε μείωση προσωπικού (33% το 2012), ενώ το 31% (29%) δήλωσε πως η χρονιά ήταν χειρότερη σε σχέση με τις εξαγωγές.

Δυσαρεστημένοι από τις τράπεζες έξι στους δέκα

Στο μεταξύ, το 58% (έναντι 54%) δηλώνει «όχι/μάλλον όχι» όταν καλείται να απαντήσει εάν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση των τραπεζών κατά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ για το 26% (έναντι 27% το 2012) οι σχέσεις της επιχείρησής τους με τις τράπεζες επιδεινώθηκαν.

Μόνο το 4% κρίνει θετικά την πολιτική τής κυβέρνησης

Οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν και την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης: το 60% (έναντι 54% το 2012) την κρίνει αρνητικά, το 24% «μάλλον αρνητικά» και μόνο ένα 4% «θετικά» και «μάλλον θετικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...