Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Αποκαλύψεις στη δίκη Παπαγεωργόπουλου: Δημοτική σύμβουλος έπαιξε στο Χρηματιστήριο 12 εκατ. ευρώ [βίντεο]

Αποκαλύψεων συνέχεια στη δευτεροβάθμια δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, με την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά να συνεχίζει στην κατάθεσή της το σφυροκόπημα κατά του πρώην δημάρχου και της διοίκησής του στο δήμο Θεσσαλονίκης.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημοτικής υπαλλήλου, η οποία, σύμφωνα με όσα είπε η μάρτυρας, «επένδυσε» τη διετία 2004-2005 συνολικά 12 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη κ. Τσεμπερά, η συγκεκριμένη υπάλληλος απηλλάγη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για το οικονομικό σκάνδαλο, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).


Η οικονομική επιθεωρήτρια επανέλαβε ακόμη την πεποίθησή της ότι ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης αποκλείεται να έκλεβε μόνος του και αν μη τι άλλο είχε την ανοχή των ανωτέρων του.

Η βασική μάρτυρας στην υπόθεση αναφέρθηκε στις παραλείψεις του τέως δημάρχου όσον αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου ώστε να αποτρέψει την υπεξαίρεση. «Θα έπρεπε να ελέγχει τους λογαριασμούς ή να αναθέσει τον έλεγχο στη δημαρχιακή επιτροπή», παρατήρησε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προσκόμισε απόφαση δημάρχου, η οποία επέτρεπε τις πληρωμές με μετρητά μόνο από τους διαχειριστές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, μεταξύ των οποίων δεν συγκαταλεγόταν ο Σαξώνης.

Από την πλευρά του, ο εκ των συνηγόρων του τέως δημάρχου, Δημήτρης Τσοβόλας, παρατήρησε ότι εάν κάθε δήμαρχος, νομάρχης, περιφερειάρχης ή υπουργός μετρούσε νούμερα θα ήταν λογιστής και δεν θα ασκούσε διοίκηση. Εκανε επίσης λόγο για εμπάθεια της οικονομικής επιθεωρήτριας προς τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην γενικό γραμματέας του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, προκειμένου όπως είπε, να δικαιολογήσει τα δικά της λάθη στην έρευνα.

Η κ. Τσεμπερά επανέλαβε τις δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διενέργεια του οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στον δήμο, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις στο έργο της. Έτσι, όπως κατέθεσε, το 2009 ο Δήμος απέστειλε έγγραφο στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλαγοσκούφη, με το οποίο ζητούσε είτε να σταματήσει η έρευνα είτε να δοθεί χρόνος για να προσκομιστούν τα έγγραφα που ζητούσε η επιθεωρήτρια. Ακόμη, είπε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας που είχε την ευθύνη εγκατάστασης του διπλογραφικού συστήματος στον Δήμο, της ζήτησε να παραποιήσει τα στοιχεία της έρευνάς της.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, η οικονομική επιθεωρήτρια αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στην αδιαφάνεια που υπήρχε στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, ενώ όταν κάποια στιγμή αναφέρθηκε στον πρώην γενικό γραμματέα, ο τελευταίος ξέσπασε λέγοντας: «Έχω πάθει ήδη ένα καρδιακό επεισόδιο, θα πάθω και εγκεφαλικό με τα όσα ακούω».

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη με τη συνέχεια της κατάθεσης της οικονομικής επιθεωρήτριας.

Μετά την διακοπή ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια, Σωτήρης Καπετανόπουλος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους : «Κατά την διαδικασία απεδείχθησαν κάποια πράγματα, τα οποία τα βροντοφωνάζουν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Λεμούσιας και τα έλεγαν πρωτόδικα και άλλα στελέχη του δήμου. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την εφορία, η οποία ήλεγχε τις δοσοληψίες του υπεξαιρέντου, κατά μήνα και κατά έτος. Αυτό το πρόβλημα πλέον εξετάζεται από την εισαγγελικη αρχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα για πόσο 7 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...