Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης υλοποιούνται πλέον “απροκάλυπτα” αποφάσεις και επιλογές "απορρύθμισης" του χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού για να προωθηθούν "fast track διαδικασίες" μακριά από την κοινωνία, τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.


"Ενώ ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της περιοχής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, με σχέδιο νόμου που κατέθεσε την ίδια ημέρα καταργεί τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Ιωαννίνων και μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους σε τμήματα του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή, σχεδιασμός και παρακολούθηση εφαρμογής του Ρυθμιστικού από απόσταση, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες, επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει αποτελεσματικότερο άμεσο πολιτικό έλεγχο, απεμπολώντας έτσι την προαπαιτούμενη πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση που εξασφαλίζεται μόνο με την κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο", επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ .


"Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ,διατυπωμένη τον Μάιο 2011 κατά την πρώτη φάση διαβούλευσης του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, είναι να υπάρχει αιρετή διοικητική βαθμίδα από την οποία να λαμβάνονται αποφάσεις για ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή, ριζική διοικητική αναδιάρθρωση (κατάργηση Αποκεντρωμένης διοίκησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην αιρετή Περιφέρεια, κατάργηση 'Καλλικράτη' και αναδιαμόρφωση της αυτοδιοίκησης, αποσαφήνιση θεσμικών, διοικητικών, χωρικών αρμοδιοτήτων, οριζόντιος και κάθετος συντονισμός κρατικών δομών και κοινωνίας) που να διασφαλίζει την υλοποίηση του οποιουδήποτε σχεδιασμού και να δίνει δυνατότητες ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου" προσθέτει.

Να μην καταργηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ζητάει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία υπογραμμίζει πως "η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης λήψης αποφάσεων για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης σε μία κεντρική υπηρεσία ενός Υπουργείου με έδρα την Αθήνα, ερήμην των τοπικών φορέων αποτελεί σαφώς πισωγύρισμα".

Εκφράζει την πεποίθησή της ότι "το ρόλο αυτό θα πρέπει να τον παίξει ένας διακριτός φορέας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα είναι ενισχυμένος σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα φορέα μητροπολιτικής διακυβέρνησης για την περιοχή, με πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και αυξημένες αρμοδιότητες στη διαχείριση των πόρων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...