Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

"Όχι" και από τον Γ. Μπουτάρη σε αυτοδιοικητικές εκλογές στις 18 Μαΐου

Μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜ. ΑΡ, του Γ. Ραγκούση και του Γ. Καμίνη, κατά της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, τάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση "σπουδή" και προσπάθεια υποβιβασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε "εργαλείο εξυπηρέτησης κοντόφθαλμων τακτικισμών".

"Δεν κατανοώ γιατί τόση σπουδή από πλευράς της κυβέρνησης να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε άλλη ημερομηνία από εκείνη των Ευρωεκλογών, εφόσον στον 'Καλλικράτη' αναφέρεται ρητά πως οι δύο εκλογικές κάλπες θα πρέπει να λάβουν χώρα την ίδια ημέρα" δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

"Αν τυχόν οι κυβερνητικές εξαγγελίες γίνουν πράξη, φοβάμαι πως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί μόνο στα λόγια να ρητορεύει υπέρ της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην πράξη θα την έχει υποβιβάσει σε άλλο ένα εργαλείο εξυπηρέτησης κοντόφθαλμων τακτικισμών. Χώρια που θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της εκλογικής αναμέτρησης" πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για "κυβερνητική λαθροχειρία", η οποία "επιβαρύνει αδικαιολόγητα των κρατικό προϋπολογισμό, σε μία συγκυρία που η κοινωνία καλείται να καταβάλει βαρύ τίμημα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει καμία αιτιολογική βάση, παρά μόνο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ΔΗΜ. ΑΡ, που χαρακτήρισε παράνομη τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

"Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι καταφανώς αντίθετη με τον νόμο. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της, εναρμονίζοντας την ημερομηνία των εκλογών με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου, διότι τυχόν εμμονή στην αρχική εξαγγελία της συνιστά πρόδηλη παραβίαση της νομιμότητας στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων".

"Φοβάμαι όπως διαβάζω τη διάταξη, το άρθρο 9 του Καλλικράτη, αν κάνουν κάτι τέτοιοι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας και δεν πρέπει να διακυβευθεί το κύρος των εκλογών. Ο νόμος λέει ότι διεξάγονται ταυτόχρονα οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές" υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.

Τέλος, την αντίθεσή του για την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης. "Αυτές οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο δεν προβλέπονται από τον 'Καλλικράτη' αλλά παραβιάζουν κατάφωρα και τη φιλοσοφία και το γράμμα του νόμου" τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...