Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Γ. Μυλόπουλος: «Δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ χωρίς λόγο»

«Η αλήθεια, δηλαδή, είναι ότι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτέλεσε εναλλακτική πηγή εσόδων και στήριξε με το αποθεματικό της μέρος των λειτουργικών δαπανών του ΑΠΘ, καθώς και μέρος των δαπανών που θα καλύπτονταν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».


Αυτό είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, προκειμένου να απαντήσει σε δημοσίευμα εφημερίδας που τον κατηγόρησε πρόσφατα για σπατάλη της περιουσίας της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας.

«Αυτή ήταν συνειδητή επιλογή της διοίκησης και της Συγκλήτου του ΑΠΘ, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ούτε κατ' ελάχιστον η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Εταιρία κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των δαπανών αυτών, τα έξοδά της για το 2011 ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2010» είπε ο κ. Μυλόπουλος.

«Εχουμε να διοικήσουμε ένα Ιδρυμα-γίγαντα, έπρεπε η να κάνουμε τις δαπάνες, ή να τις κόψουμε, να μην πληρώσουμε τίποτα και πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους» δήλωσε.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου ότι η χρηματοδότηση ΑΠΘ από το κράτος μειώθηκε πέρυσι στο 50% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί. Γι αυτό και ελήφθη η απόφαση να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες του (μισθοί συμβασιούχων, έργα σε εξέλιξη κλπ. από τα έσοδα της Εταιρείας Διαχείρισης που είχε ακόμη αποθέματα).

Ο πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου ανέφεραν ότι πράγματι οι κωδικοί των έργων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο με χρήματα της Εταιρείας Διαχείρισης ήταν παραπλανητικοί, καθώς συνήθως επιλεγόταν μια γενική περιγραφή και όχι το σύνολο του έργου. Για παράδειγμα και σχετικά με την καταγγελία ότι δαπανήθηκαν 30.000 ευρώ για την τουαλέτα της πρυτανείας, όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, παρότι έτσι περιγράφηκε συνοπτικά, περιλάμβανε έργα σε τουαλέτες, κουζίνες, δάπεδα ενός ολόκληρου ορόφου.

«Δεν ήξερα πράγματι ο λογιστή μας με τι κωδικούς αναφέρει το κάθε έργο, αλλά υπάρχουν τα τιμολόγια για όλα και δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ χωρίς λόγο», είπε ο κ. Μυλόπουλος στην συνέντευξη που έδωσε. Σχετικά με την ανακαίνιση της κατασκήνωσης του Πανεπιστημίου, κόστους πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν ότι το έργο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πρυτανεία και αυτοί απλά αποπλήρωσαν συμβατικές υποχρεώσεις.

Για αυτούς τους λόγους και η Σύγκλητος του Ιδρύματος «έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων της Εταιρίας, υπερψήφισε ομόφωνα τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. «Σημειώνεται ακόμη ότι οι δαπάνες αυτές, έκτος από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και τον έλεγχο της Συγκλήτου έχουν περάσει και από πλήρη διαχειριστικό έλεγχο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών» συνέχισε. «Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται με απόλυτο σεβασμό ακόμη και στο τελευταίο ευρώ και πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που περνά η ελληνική οικογένεια, προκειμένου να σπουδάζει τα παιδιά της» κατέληξε.

Οπως είπε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Γιάννης Παντής θα ερευνηθούν τα οικονομικά του Ιδρύματος σε βάθος δεκαετίας και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η Εταιρεία Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΠΘ είχε 27 εκατομμύρια ευρώ έσοδα το 2006 επί ηγεσίας του κ. Μάνθου, το 2010 παραδόθηκαν στην πρυτανεία Μυλόπουλου 14 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα υπάρχει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ μετά την πληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων, το οποίο αναμένεται ότι ως το τέλος του χρόνου να αυξηθεί στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα της Εταιρείας.

«Διευθύνω το καλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης» είπε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νίκος Μάργαρης. «Αλλά επειδή κάποιος ανεγκέφαλος από το υπουργείο Οικονομικών δέσμευσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε στα αποθεματικά μας, βρεθήκαμε χωρίς τίποτα και φυσικά δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε».

Οι εκπρόσωποι του ΑΠΘ μίλησαν για «πρωτοφανή και διαρκή συκοφαντική δυσφήμιση του». Συγκεκριμένα ανέφεραν τα εξής:

-Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη, ούτε δαπάνη γι' αυτήν. Ο αντίστοιχος κωδικός, ύψους περίπου 30.000 ευρώ αναφέρεται σε δαπάνες ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και στην ανακατασκευή μέρους του ισογείου του Κτιρίου Διοίκησης, το οποίο και είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.

-Δεν υπάρχουν νέα έργα στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, αλλά δαπάνες που αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και στην αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης στις κατασκηνώσεις, όπως π. χ. ο βιολογικός καθαρισμός.

-Ο κωδικός «διάφορα έξοδα» αντιστοιχεί σε δαπάνες για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλώσιμων για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών αναγκών των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για δαπάνες που έγιναν από την Εταιρία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που δε θα είχαν καλυφθεί εξαιτίας της μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού.

-Η δαπάνη περίπου 235.000 ευρώ δεν αναφέρεται μόνο στη διαρρύθμιση του καταστήματος «Λογότυπος» έκτασης 180 τ.μ., όπως αναφέρθηκε, αλλά και στην ανακατασκευή και την αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του ευρύτερου χώρου, έκτασης 400 τ. μ., καθώς και στην εκ νέου διαμόρφωση σε άλλον όροφο δύο γραφείων, που αναγκαστικά μεταφέρθηκαν εκεί.

-Η ανακατασκευή των κυλικείων κόστισε 55.000 ευρώ.

-Με 244.000 ευρώ ηλεκτροφωτίστηκε η πανεπιστημιούπολη, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας επί σειρά ετών και έτσι μειώθηκε η εγκληματικότητα κατά περίπου 50%.

-Η δαπάνη ύψους 430.189 ευρώ που αναφέρεται ως «σχεδιασμός και εσωτερικός κανονισμός της Εταιρίας» αντιστοιχεί στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.

-Τμήμα των δαπανών που παρουσιάζονται αφορά ακόμα λειτουργικές ανάγκες της Φοιτητικής Λέσχης, η λειτουργία της οποίας θα είχε διακοπεί, αν δεν είχε ενισχυθεί από την Εταιρία, καθώς και την κάλυψη της μισθοδοσίας εργολαβικών υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...