Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ανεργία και λουκέτα «πνίγουν» τη Θεσσαλονίκη

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ/aggelioforos.gr

Φόροι, λουκέτα και ανεργία πνίγουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, όπου η απαισιοδοξία για το μέλλον παγιώνεται.

Τις δραματικές επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στο πολεοδομικό συγκρότημα αποτυπώνει η νέα έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας καταγράφονται και οι προσδοκίες επιχειρηματιών και καταναλωτών από τη νέα κυβέρνηση.

Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου –δηλαδή, λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης-, σε δείγμα 805 ατόμων (500 επιχειρηματιών – μελών του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών) από την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview, είναι αποκαρδιωτικά: έξι στις δέκα οικογένειες δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος (κατά μέσο όρο 1,65 άνεργοι ανά οικογένεια), ενώ το 34,8% έχει τουλάχιστον δυο ανέργους. Την ίδια ώρα, απολύθηκαν -κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του έτους- 1,88 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση. Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς δύο στους δέκα (15%) επιχειρηματίες σκέφτονται να περιορίσουν περαιτέρω τον αριθμό των εργαζομένων τους. Πάντως, οκτώ στους δέκα προσανατολίζονται στη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, όχι γιατί είναι… ανθηρά τα οικονομικά τους στοιχεία αλλά διότι έχουν ήδη προχωρήσει σε απολύσεις και λειτουργούν οριακά με το υπάρχον προσωπικό. Επίσης, μόλις το 5% απαντά ότι θα προσλάβει προσωπικό.

Μείωση τζίρου -εισοδημάτων

Στο μεταξύ, συνεχίζεται «η βουτιά» στον κύκλο εργασιών, που κατά μέσο όρο αγγίζει στο πρώτο εξάμηνο του έτους το 40%. Είναι χαρακτηριστικό ότι εννέα στους δέκα μικρομεσαίους επιχειρηματίες κάνουν λόγο για συρρίκνωση του τζίρου τους, ενώ καμία επιχείρηση δε δήλωσε αύξηση, όπως επίσης κανένα νοικοκυριό δεν είδε τα εισοδήματά του να αυξάνονται. Η μείωσή τους κινείται κατά μέσο όρο στο 32% και αφορά το 81% των ερωτηθέντων. Η σημαντική αυτή μείωση των εισοδημάτων οδήγησε σε δραματική μείωση της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες περιόρισαν τα ψώνια τους για είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 79,8%, ενώ οι άντρες κατά 70,6%. Μεγάλος χαμένος και η ψυχαγωγία και τα ταξίδια με το 67,5% των ερωτηθέντων να απαντά ότι περιόρισε τις συγκεκριμένες δαπάνες. Το στοιχείο, όμως, που δείχνει εντονότερα την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης είναι πως περίπου τα μισά –το 42,3% των καταναλωτών που ρωτήθηκαν- έχουν περιορίσει ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης. Μόλις το 2,4% απάντησε ότι δεν έχει περιορίσει καμία δαπάνη.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις που είχε η ακυβερνησία στο επιχειρείν, ενώ έδωσε στοιχεία για τις εγγραφές και τις διαγραφές κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οπως είπε, μέχρι τις 27 Ιουνίου είχαν εγγραφεί 378 επιχειρήσεις και είχαν διαγραφεί 1.042 έναντι 426 και 1.029 αντιστοίχως πέρσι, ενώ ιδιαίτερα αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οκτώ στους δέκα (75%) επιχειρηματίες λένε ότι το χρονικό διάστημα από 6 Μαΐου έως 17 Ιουνίου είχε αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους, ενώ επτά στους δέκα ζητούν από τη νέα κυβέρνηση μείωση φόρων. Για το 39,7% προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία επενδύσεων και για το 38,6% η ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ στο θέμα της μείωσης ή όχι του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, το 50,5% απαντά ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις και το 46,3% να διατηρήσει αυτούς που έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...