Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Καλαμαριά: Η Μεταμορφώσεως... μεταμορφώνεται

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ/ Αγγελιοφόρος

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάπλασης της οδού Μεταμορφώσεως, στην «καρδιά» της Καλαμαριάς. Ο δρόμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα μετατραπεί στο μεγαλύτερό του τμήμα σε πεζόδρομο, αφού για τα ΙΧ θα απομείνει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Η ανάπλαση – πεζοδρόμηση της Μεταμορφώσεως χωρίζεται σε δύο φάσεις. Ετσι, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη δεξιά πλευρά του δρόμου, με κατεύθυνση προς τη Νέα Κρήνη, ενώ άρχισαν ήδη να εκτελούνται έργα στην αριστερή πλευρά, η οποία έκλεισε οριστικά για τα αυτοκίνητα, αφού θα μετατραπεί σε πεζόδρομο.

Τα έργα ολοκληρώθηκαν στην πλευρά όπου υπάρχει η μία λωρίδα διέλευσης των αυτοκινήτων, προς τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως, αλλά και οι ειδικές εσοχές για την προσωρινή στάση των οχημάτων προκειμένου να γίνονται φορτοεκφορτώσεις. Εκεί, επεκτάθηκαν επίσης τα πεζοδρόμια.

Το ολοκληρωμένο αυτό τμήμα αποδόθηκε στην κυκλοφορία, και τώρα πια τα συνεργεία πέρασαν στην απέναντι πλευρά, όπου βρίσκεται το δημαρχείο, εκεί δηλαδή όπου θα υπάρξει πλήρης μετατροπή της Μεταμορφώσεως σε πεζόδρομο.

Αναλυτικότερα, πρόκειται να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος, ράμπες, οδηγός τυφλών, διαβάσεις πεζών, να τοποθετηθούν παγκάκια, ενώ θα δημιουργηθεί ζώνη περιπάτου, αλλά και ελεγχόμενοι χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Η δεύτερη φάση της ανάπλασης αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει εκτεταμένη ανάπλαση του πεζόδρομου της Κομνηνών, αφού το έργο που εκτελείται αφορά συνολικά την ανάπλαση του κέντρου της Καλαμαριάς.

Η ανάπλαση
Το ρεύμα καθόδου της Μεταμορφώσεως, από την οδό Πόντου προς τον ομώνυμο ιερό ναό, που ολοκληρώθηκε, έχει απομείνει με μία λωρίδα κυκλοφορίας η οποία έχει πλάτος 3,70 μέτρα, μόνον για διέλευση οχημάτων, ενώ η στάθμευση, αλλά και η προσωρινή στάση, απαγορεύονται.

Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο δημιουργήθηκε μια μεγάλη εσοχή, όπου θα σταθμεύουν τα φορτηγά για να γίνεται ομαλά η τροφοδοσία των καταστημάτων. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν δύο εσοχές για τα ταξί.

Εξάλλου, η πεζοδρόμηση θα συνδυαστεί με σημαντική ενίσχυση του πρασίνου και δενδροφυτεύσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον πεζόδρομο της Κομνηνών, όπου θα ανακατασκευαστεί το δάπεδο και θα τακτοποιηθούν τα τραπεζοκαθίσματα, θα ενισχυθεί ο φωτισμός και θα βελτιωθούν οι υποδομές για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.

Ενίσχυση
«Σύντομα θα είναι ορατή η τελική μορφή της οδού Μεταμορφώσεως, η οποία θα αποτελεί ένα χώρο πρασίνου, περιπάτου, στον οποίο θα μπορεί κάποιος να απολαύσει τα ψώνια του», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καλαμαριάς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το έργο δε στοχεύει μόνο στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου ελεύθερου χώρου του κέντρου της Καλαμαριάς, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...