Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Με προϊόντα από τον κήπο τους γιόρτασαν οι καλλιεργητές του ΑΠΘ

Οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα αγγουράκια, ο μαϊντανός, ο άνηθος, οι πατάτες και τα φασολάκια, που ήταν η πρώτη εσοδεία των καλλιεργητών του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτέλεσαν το μενού της γιορτής που διοργανώθηκε στους λαχανόκηπους του Ιδρύματος.


Πολίτες της Θεσσαλονίκης, καλλιεργητές με τις οικογένειές τους, μέλη των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος και καθηγητές ξεναγήθηκαν στους λαχανόκηπους από την ομάδα της Γεωπονικής Σχολής που είχε και την επίβλεψη των καλλιεργειών.

«Η δράση αυτή έχει μια εξαιρετική επιτυχία. Προχωρεί χωρίς κανένα πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη συνεργασία και σεβασμός μεταξύ των καλλιεργητών» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του Ιδρύματος κ. Δημ. Κωβαίος. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σχεδιάζεται «η επέκταση της δράσης με άλλους 200 λαχανόκηπους από την νέα χρονιά».

Όπως είναι γνωστό, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ διέθεσαν πρόσφατα 400 αγροτεμάχια σε καλλιεργητές της Θεσσαλονίκης, προκείμενου να φυτέψουν οπωροκηπευτικά της αρεσκείας τους.

Η οικονομική κρίση, οξύτερη στα αστικά κέντρα της χώρας, εκτόξευσε τις αιτήσεις συμμετοχής. Περίπου 4.768 Θεσσαλονικείς εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κατόπιν κλήρωσης στις 5 Απριλίου 2012 ξεκίνησε η καλλιέργεια με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος, καθημερινά τις καλλιέργειες των πολιτών επέβλεπαν καθηγητές, στελέχη και φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, καθοδηγώντας τους ως προς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Εκτός από τα αγροτεμάχια, οι Θεσσαλονικείς δέχτηκαν συμβουλευτική υποστήριξη από γεωπόνους-βιοκαλλιεργητές και παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια (η πρώτη σειρά πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Ιουνίου 2012), ενώ τους παρέχεται και νερό άρδευσης.

«Το πείραμα των λαχανόκηπων μοιάζει να αποτελεί ένα υπόδειγμα κοινωνικής συνύπαρξης και συνεργασίας ενός πανεπιστημίου και της ευρύτερης κοινωνίας. Ένα πανεπιστήμιο έχει χρέος να καλλιεργεί, να παράγει και να μεταδίδει την επιστημονική γνώση, ένα χρέος το οποίο δεν εξαντλείται μόνο στην ακαδημαϊκή του λειτουργία, αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό έργο αντίστοιχο με αυτό που επιτελείται αυτή τη στιγμή στο αγρόκτημα, όπου 400 Θεσσαλονικείς όχι μόνο εκπαιδεύονται στις αρχές της βιολογικής γεωργίας αλλά έχουν την ευκαιρία οι ίδιοι να γίνουν καλλιεργητές», αναφέρει σχετικά ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Μυλόπουλος. «Εύχομαι και ελπίζω το παράδειγμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να επεκταθεί και σε υπόλοιπα πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να επανακτήσει τη χαμένη του εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς», καταλήγει.

Κρατώντας ανά χείρας τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς τους, οι καλλιεργητές γιόρτασαν την Δευτέρα, στο Αγρόκτημα ΑΠΘ υπό τους ήχους της μουσικής ομάδας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ την επιτυχία του εγχειρήματός τους. Στο αγρόκτημα ξεναγήθηκαν και αρκετοί Θεσσαλονικείς με τις οικογένειές τους, εκδηλώνοντας μάλιστα και το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διανομή κι άλλων αγροτεμαχίων από το Ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...