Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Εκστρατεία διαρκείας κατά του καπνίσματος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», οργάνωσε δωρεάν... σπιρομετρήσεις και μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα από ιατρικό κλιμάκιο, για περισσότερους από 100 δημότες. Η δράση αναλήφτηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με θέμα «Διακοπή του καπνίσματος» που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, την Τρίτη 19 Ιουνίου στο Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» και την Τετάρτη 20 Ιουνίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών.

Όπως τόνισε στην ομιλία της η πνευμονολόγος Θεοδώρα Τσιούδα, Επιμελήτρια β’ στην Πνευμονολογική Κλινική του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, «το κάπνισμα δεν υπήρξε ποτέ προϊόν λογικής. Στον καπνό των τσιγάρων υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, είτε ως αέρια, είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια και το κάπνισμα ευθύνεται για έναν στους 10 θανάτους ενηλίκων σε παγκόσμια κλίμακα. Δηλαδή κοστίζει αυτή τη στιγμή 5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές το χρόνο. Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας σήμερα λειτουργούν Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος, για όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από το κάπνισμα και δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν τις ανάγκες και το ιστορικό του κάθε καπνιστή ξεχωριστά, η θεραπεία μπορεί να είναι υποστηρικτική ή φαρμακευτική ή συνδυασμός των δύο και έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει μεγάλο ποσοστό καπνιστών να απεξαρτητοποιηθούν από το τσιγάρο».

Δωρεάν μέτρηση οστεοπόρωσης

Παράλληλα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Δ.Κ. Συκεών για δωρεάν ιατρικούς ελέγχους στους δημότες και μετά το εντυπωσιακό ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμμετοχή στους δύο ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, όπου εξετάστηκαν περισσότερες από 150 γυναίκες, η Δ.Κ. Συκεών πραγματοποιεί τρίτο κύκλο δωρεάν μέτρησης οστεοπόρωσης, από εξειδικευμένους επιστήμονες, σε 60 γυναίκες, ηλικίας 48 έως 58 ετών. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή 22 Ιουνίου, από τις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Εργάνη, Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...