Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τίτλοι τέλους στη «δίκη της Θεσσαλονίκης»

Οι βασικοί κατηγορούμενοιτης υπόθεσης παρακολουθούν την ακροαματική διαδικασία (σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου)
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ/aggelioforos.gr

Τρεις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την υπεξαίρεση-μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης, κανείς δε διακινδυνεύει να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ετυμηγορία του δικαστηρίου. 

Την ίδια στιγμή, η αγωνία των 18 κατηγορουμένων έχει κορυφωθεί, καθώς στο ενδεχόμενο καταδίκης τους κάποιοι κινδυνεύουν ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση που δεν τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό!
Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια από την αποκάλυψη της υπόθεσης μέχρι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου να εκφωνήσει την απόφασή του. Τα μάτια όλων στη Θεσσαλονίκη πέφτουν πάνω στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και το ερώτημα όλων για την ποινική του μεταχείριση ψάχνει απαντήσεις. Ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την καταδίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ένοχοι πρέπει να κηρυχτούν ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος είναι και ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης καθώς και δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας. Για τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών, Θεόδωρο Αθανάσαρο, Αναστάσιο Γερογιάννη και Μιχάλη Ζορπίδη, ο εισαγγελέας έχει προτείνει στο δικαστήριο να τους απαλλάξει, ενώ αθωωτική ήταν η πρότασή του και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του δήμου που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Κανείς δε ρισκάρει

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα «πηγαδάκια» που στήνονται στους διαδρόμους των δικαστηρίων κανείς από τους δικηγόρους που συζητούν για την υπόθεση δε ρισκάρει να κάνει πρόβλεψη για την απόφαση του δικαστηρίου υπό το φόβο να... εκτεθεί από την τελική κρίση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Εκτός από τον Παναγιώτη Σαξώνη, η καταδίκη του οποίου είναι βέβαιη καθώς ο ίδιος έχει παραδεχτεί τις πράξεις του και όλη η υπερασπιστική του γραμμή έχει στηθεί ώστε να αποκομίσει ελαφρυντικά και να γλιτώσει την ισόβια κάθειρξη, όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Ακόμη και οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, οι οποίοι μετά την εισαγγελική πρόταση άρχισαν να νιώθουν πιο... άνετα, περιμένουν να ακούσουν από τον πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Εξαντλητική διαδικασία

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 16 Σεπτεμβρίου όταν και εκφωνήθηκε η υπόθεση και χρειάστηκε να γίνουν συνολικά 50 συνεδριάσεις ώστε να ολοκληρωθεί η δίκη. Κατά κοινή ομολογία, ήταν η πιο «εξαντλητική» ακροαματική διαδικασία σε ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια και αρκετές ήταν οι φορές που ο πρόεδρος του δικαστηρίου βάδισε στα όρια της ποινικής δικονομίας προκειμένου να αποτρέψει παράπονα ή καταγγελίες και να ικανοποιήσει όλους τους παράγοντες της δίκης.
«Πιστεύουμε ότι σας δώσαμε όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται σε μία πολιτισμένη διαδικασία», είπε όταν τέλειωσαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, αν και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατηγορήθηκε για «προειλημμένη απόφαση».

Εξήντα μάρτυρες

Στη «βάσανο» του ακροατηρίου υποβλήθηκαν συνολικά 60 άτομα που κατέθεσαν ως μάρτυρες στην υπόθεση (21 που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, έξι που προτάθηκε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και 33 που κλήθηκαν προς υπεράσπιση των κατηγορουμένων). Οι 18 κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από συνολικά 24 δικηγόρους, ενώ για την υποστήριξη των κατηγοριών παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή εκ μέρους της νυν διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης δύο δικηγόροι. Οπως ανακοίνωσε από την έδρα του δικαστηρίου ο πρόεδρος, τα πρακτικά της δίκης που τηρήθηκαν φτάνουν τις 1.600 σελίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έγγραφα που εξετάστηκαν από το δικαστήριο ξεπέρασαν τις 30.000, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος, συντάχθηκαν δύο κατάλογοι με 677 και 501 σελίδες αντίστοιχα, στις οποίες καταγράφηκαν τα έγγραφα που κατατέθηκαν ή ζητήθηκαν από το δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...