Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Στο σφυρί το 51% της ΕΥΑΘ

Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη φάση για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) με τη δημοσίευση της πρόσκλησης στο διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση του 51% της εταιρείας, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 19η Απριλίου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% της εταιρείας και όχι το σύνολο του ποσοστού (74%), που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Σε δεύτερη φάση, πιθανώς ν΄ ακολουθήσει νέος διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθεί το υπόλοιπο 23%. Στόχος της πιθανής διάθεσης του 74% σε δύο διαφορετικές φάσεις είναι να εισπραχθούν υψηλότερα έσοδα και η συναλλαγή να είναι συνολικά πιο προσοδοφόρα.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, οι φάκελοι των υποψήφιων επενδυτών θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης εταιρείας, ο Γεώργιος Δανιόλος, εκπρόσωπος της γαλλικής "Suez Environment", η οποία κατέχει ήδη το 5,46% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ, επισήμανε ότι θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή της εταιρείας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η απάλειψη παραγράφου του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας -σε εναρμονισμό με τον νόμο 4092/2012-, ώστε να είναι πλέον δυνατή η εκχώρηση, σε ιδιώτη επενδυτή, ποσοστού άνω του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 13 του καταστατικού της εταιρείας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση διατάξεων, που αφορούν στη σύνθεση και τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ, "χωρίς να επηρεάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό", σύμφωνα με την εταιρεία. Βάσει της τροποποίησης, το ΔΣ θα έχει από επτά έως 11 μέλη και πενταετή θητεία και σε περίπτωση παραίτησης μέλους -ή μελών- θα είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του υπό προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...