Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη: Αρχισε η δίκη για τη δράση του μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος

Με την κατάθεση αστυνομικού ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για τη δράση του μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος που δρούσε για χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ο αρχιφύλακας του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, περιέγραψε τον αρχηγικό ρόλο που είχε ο 60χρονος γνωστός επιχειρηματίας, φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, του πιο σκληρού από τα τέσσερα που εξάρθρωσαν πέρσι τον Ιανουάριο οι αστυνομικές αρχές.

«Ήταν ο αρχηγός και ο εγκέφαλος της οργάνωσης. Είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε όλα. Επέλεγε τα υποψήφια θύματά του, που λόγω της κακής τους οικονομικής κατάστασης δεν μπορούσαν να δανειστούν από τράπεζες. Χορηγούσε τοκογλυφικά δάνεια και υπέγραφαν συμβόλαια» τόνισε κατά την πολύωρη κατάθεσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 60χρονος επιχειρηματίας καθόριζε τους ρόλους της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέθετε πρόσωπα «κλειδιά», από τα οποία αντλούσε πολύτιμες πληροφορίες.

Ως τέτοια πρόσωπα στο «σύστημα», όπως το περιέγραψε, ήταν δύο τραπεζικά στελέχη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα. Για τον πρώτο, ο μάρτυρας, κατέθεσε ότι ήταν άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος και έκανε όλες τις συναλλαγές να φαίνονται νομιμοφανείς, ενώ ο δεύτερος παρείχε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα από το οποίο το κύκλωμα αντλούσε πληροφορίες για τραπεζικές καταθέσεις των θυμάτων.

O αστυνομικός έκανε λόγο για απειλές με όπλα που δέχονταν τα θύματα και επισήμανε ότι στο γραφείο του επιχειρηματία βρέθηκαν προσχέδια καταθέσεων σε περίπτωση που κάποιοι απ' αυτούς επρόκειτο να καταθέσουν στις αστυνομικές αρχές.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε -εξάλλου- στην αυτοκτονία επιχειρηματία της πόλης, που φέρεται να έπεσε θύμα του παραπάνω κυκλώματος. «Μετά την αυτοκτονία όλα τα κυκλώματα ενδιαφέρθηκαν για το σημείωμα που άφησε και για το εάν υπάρχει ενοχοποιητικό στοιχείο».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, οπότε θα ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο παραπάνω μάρτυρας, ο πρώτος από τους 32 που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο.

Ως μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται συνολικά 14 άτομα, από τους οποίους οι 12 παρίστανται στο δικαστήριο, ενώ οι υπόλοιποι δυο εκπροσωπούνται από πληρεξούσιους δικηγόρους. Πέραν του 60χρονου επιχειρηματία και των τραπεζικών κατηγορούνται ακόμη ως μέλη της οργάνωσης ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, ένας δημοσιογράφος και ο πρώην επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το βούλευμα, το κύκλωμα δάνειζε χρήματα με τόκο 5%-15% μηνιαίως, εκβίαζε και απειλούσε επιχειρηματίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, το διάστημα από το 2004 έως το 2011 αποκόμισε κέρδη από τοκογλυφική δράση που ανέρχονται στα 40,3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...