Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη - Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε «πυρρίχιο»

Να σύρουν το χορό στους ρυθμούς του πυρρίχιου κάλεσε την εργατική τάξη, το κίνημα και το κόμμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την πρώτη του ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, στην πλατεία Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου η εργατική τάξη, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να αφήσουν να σέρνουν άλλοι το χορό. Ο χορός του λαού σήμερα δεν μπορεί να είναι απλά σε ρυθμούς αργούς, σε ρυθμούς μπλουζ ή ταγκό. Ακόμα κι ο τσάμικος, που μπορεί να είναι περήφανος χορός να δείχνει την παλικαριά του χορευτή κυρίως του πρώτου που οι άλλοι τον ακολουθούν, σήμερα δεν αρκεί, άλλωστε ποτέ δεν ήταν αρκετός. Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να περάσουμε μαζικά και συνολικά ως Κόμμα, ως κίνημα, στους ρυθμούς του πυρρίχιου. Για όσους έχουν ερωτηματικά ή δεν γνωρίζουν τι εστί πυρρίχιος, ας ρωτήσουν, ας απευθυνθούν στους γείτονές τους που κατάγονται από τον Πόντο» δήλωσε.

Η διέξοδος από το ζοφερό κλίμα, είπε ο κ. Κουτσούμπας, περνάει μέσα από το ΚΚΕ και τη συνολική του δράση και παρουσιάζοντας την πρόταση για τη Λαϊκή Συμμαχία απήθυνε στο λαό κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από το κόμμα, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στενά στην εκλογική στήριξη, αλλά κυρίως στη συμπόρευση στο κίνημα. «Για τον καθένα και την καθεμιά υπάρχει θέση. Η Λαϊκή Συμμαχία υπερασπίζεται δικαιώματα, παλεύει για κατακτήσεις έχει όμως σαφή αντικαπιταλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, η πάλη της κατευθύνεται στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων» δήλωσε.

«Όπου ακούτε κοινωνικά σύνολα και υποσύνολα, να φεύγετε μακριά» ανέφερε επιτιθέμενος στην τρικομματική κυβέρνηση και στα μέτρα που λαμβάνει «για το καλό του κοινωνικού συνόλου» και κάλεσε τον λαό να μην πιστεύει τις «αυταπάτες» που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι φαίνεται φως «στο βάθος του τούνελ».

Ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τον περιέγραψε ως κόμμα “περιφερόμενο” σε Συνέδρια και Φόρουμ, όπου χαριεντίζεται με "αριστερούς του γλυκού νερού" και του σταρ σύστεμ και αναζητά προστάτες και υμνητές από κάθε εγχώριο και διεθνή αστέρα που ανήκει στο διεθνές τζετ σετ της προσκυνημένης αριστεράς, μήπως και καταφέρει να πάρει το χρίσμα του κυβερνητικού εταίρου.

Μιλώντας για τα σενάρια συμμαχιών, δήλωσε ότι η διαφαινόμενη δημιουργία του δίπολου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ποδηγέτηση του λαϊκού κινήματος, συμπληρωματικά του οποίου, για να απορροφούν τους κραδασμούς, θα δράσουν δορυφόροι όπως το σχέδιο Β του Αλαβάνου και «νέοι σχηματισμοί τσόντες τύπου Κατσανέβα, Λοβέρδου, Ζώη».

Επανερχόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι μετεξελίσσεται στον άλλο πόλο της αστικής διαχείρισης, τη σοσιαλδημοκρατία, και σημείωσε ότι μαζί με τη ΝΔ συγκατοικούν και οι δύο στο ίδιο αντιδραστικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκβιασμοί και οι απειλές της ΝΔ με το φόβο της εξόδου από την Ευρωζώνη, πρόσθεσε, ταιριάζουν γάντι με τις αυταπάτες για κατάργηση - επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων και τη λογική της ανάθεσης σε μια κυβέρνηση της αριστεράς που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, στράφηκε εναντίον του αντιρατσιστικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι πίσω του κρύβεται η ενσωμάτωση μιας αντιδραστικότατης απόφασης της ΕΕ που τσουβαλιάζει μαζί με το ρατσισμό και την ταξική πάλη, με βαθύτερο στόχο να απαγορευτεί η προπαγάνδα ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. Τη Χρυσή Αυγή μπορεί να την απομονώσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, οι σύλλογοι της νεολαίας, πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ στις ιδιωτικοποιήσεις, αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ, όπως και την αντίθεση στην επένδυση Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, επειδή «όχι μόνο υιοθετεί τα προσχήματα μιας ιμπεριαλιστικής επέμβασης, αλλά και γιατί αναβαθμίζει τις σχέσεις και τις συνεργασίες με το Ισραήλ».

Το ψιλόβροχο δεν εμπόδισε τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ που έκαναν τρεις προσυγκεντρώσεις, στο Συντριβάνι, το Λιμάνι και το Βαρδάρι, και στη συνέχεια με πορείες κατευθύνθηκαν, με πανό και συνθήματα, στο χώρο της ομιλίας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...