Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη: Προοπτικές για πολύ περισσότερους φοιτητές Erasmus έχει η Ελλάδα

Erasmus icon. Graduate hat and Europe flag (12...
Erasmus icon. Graduate  (Photo credit: Wikipedia)
Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει προοπτικές να δεχθεί πολύ περισσότερους φοιτητές Erasmus εξέφρασε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκτυο Φοιτητών Erasmus,(Εrasmus Student Network International) Αναστάσιος Γουρουντής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της συνάντησης του Δικτύου, στη Θεσσαλονίκη. Όπως επισήμανε, οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποτελούν “τουριστική δύναμη”, ενώ μπορούν να ενισχύσουν μικρότερες πόλεις που δεν αποτελούν παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς.

Το Δίκτυο “απλώνεται” σε 36 χώρες και 400 πανεπιστημιακά ιδρύματα και στόχος του είναι η διάδοση του Erasmus, η αύξηση των κονδυλίων, αλλά και η υποδοχή και υποστήριξη των φοιτητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

To Δίκτυο δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης στο πανεπιστημιακό ίδρυμα όπου σπουδάζουν οι φοιτητές των μαθημάτων που γίνονται στη χώρα υποδοχής, καθώς και στην διενέργεια περισσότερων και ουσιαστικότερων μαθημάτων γλώσσας.

Επιπλέον, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φοιτητές από νέες χώρες-μέλη του Δικτύου, όπως η Γεωργία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβία και η Τουρκία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μετακίνηση τους, λόγω της βίζας.

Φοιτητές από 32 χώρες, εθνικοί αντιπρόσωποι του Διεθνούς Δικτύου θα συνεδριάσουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν για τους τρόπους βελτίωσης των δράσεων του Δικτύου, αλλά και του ίδιου του Erasmus, καθώς και για τις κοινωνικές δράσεις.

Εμπειρία ζωής Με τα καλύτερα λόγια μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Erasmus οι φοιτητές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο. Για “εμπειρία ζωής” έκανε λόγο ο Λούντοβικ Κούντρε (Ludovic Coudray) από την Ελβετία, ο οποίος πήγε στο πλαίσιο του προγράμματος στη Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι η ζωή σε μια άλλη χώρα και η “τριβή” με την διαφορετική κουλτούρα ενίσχυσε την αυτογνωσία του. “Είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας να έχεις την εμπειρία της ζωής σε άλλη χώρα”, υπογράμμισε.

“Στο κοινωνικό κομμάτι όποιος συμμετέχει σε Erasmus πρώτα βελτιώνεται σαν άνθρωπος και μετά μορφώνεται, κάνει κοινωνικές σχέσεις. Έχει μια παραπάνω εμπειρία από τους συμφοιτητές του και για το αντικείμενο που σπουδάζει και για τη ζωή του”, σημείωσε ο Αναστάσιος Γουρουντής, ο οποίος ήταν φοιτητής Erasmus στην Πορτογαλία.

Την πρακτική του σε μεταφραστική εταιρία, στην Ιταλία, έκανε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus o Γάλλος Ντομινίκ Μοντανιέζ (Dominique Montagnese). Η εμπειρία αυτή, υπογράμμισε, είναι κάπως λιγότερο διασκεδαστική από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, ωστόσο, είναι σημαντικό ότι εγκαταλείπεις το “κουκούλι” όπου ζεις με τους γονείς σου και μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου, την αυτοπεποίθηση σου, να γίνεις περισσότερο αυτόνομος και να μάθεις να χειρίζεσαι θέματα που προκύπτουν από την διαφορά κουλτούρας” Θεσσαλονίκη, πόλη φιλόξενη και δημιουργική Το συνέδριο στηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η “Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”. Μεταξύ των στόχων του, είναι να προωθήσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση της Ελλάδας, ως χώρας φιλόξενης και δημιουργικής.

Κατά την εκτίμηση του Λούντοβικ Κούντρε, η συνάντηση αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την πόλη, ενόψει και της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014”.

"Περνάμε καταπληκτικά, η πόλη είναι όμορφη,όλοι μας βοηθάνε,βλέπω υποστήριξη από την πόλη και προοπτική”, είπε ενώ τόνισε πως "η Θεσσαλονίκη είναι μια καλή πόλη για τους νέους και πως η νεολαία της είναι πραγματικά παρούσα".

Προοπτικές επιτυχίας στη διοργάνωση της "Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014" βλέπει η Καταρίνα Μα (Katharina Ma) από την Αυστρία, ιδιαίτερα γιατί, όπως λέει, "στη διοργάνωση του γεγονότος έχουν αναμειχθεί τα Δίκτυα Φοιτητών Erasmus του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚΕ και του ΑΤΕΙ-Θ". Τονίζει πως “λατρεύει την Ελλάδα" και αποκαλύπτει πως "στη χώρα σας έχω περάσει όλες τις διακοπές των παιδικών μου χρόνων”.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...