Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Thessaloniki's 17th November protestImage by apαs via FlickrΜε την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αύριο στις 12.00 το μεσημέρι, και την κεντρική πορεία που διοργανώνουν ο ΣΦΕΑ και το φοιτητικό κίνημα, από το Πολυτεχνείο στις 17.00, κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Η κεντρική πορεία θα κατευθυνθεί στο αμερικανικό προξενείο, όπου και θα διαλυθεί. Μία δεύτερη πορεία, που διοργανώνει το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων οχτώ φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, από την Πέμπτη, θα επιστρέψει στο Πολυτεχνείο.

    Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εκδηλώσεων είναι αυξημένα, ενώ αύριο μεγάλη δύναμη των αστυνομικών θα βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να επιτηρήσει την πορεία. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν θα αφορούν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το Συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων, έκανε σαφές ότι η επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο δεν έχει μοναδικό στόχο τη διαφύλαξη του ασύλου, αλλά αποσκοπεί κυρίως στο συντονισμό του φοιτητικού κινήματος με τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία για κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβριο, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την επιστροφή της πορείας στο Πολυτεχνείο, το Συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων και τα εργατικά σωματεία θα εκδώσουν κοινή απόφαση - κάλεσμα για απεργίες και καταλήψεις, που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και θα κορυφωθούν εντός του μήνα.

    Ανήμερα της επετείου, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο θα μείνει ανοιχτό. Στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, και στις 19.00, στην αίθουσα τελετών, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Μόσχος Βοϊτσίδης, Ζώγια Κουταλιανού, Κώστας Μπλιάτκας, Χρήστος Τελίδης και Κλέαρχος Τσαουσίδης. Αμέσως μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει (στις 21.00) συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.

    Εξάλλου, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής διοργανώνει αύριο στις 13.00, συζήτηση για την πορεία μέχρι την ίδρυση της ΦΕΑΠΘ και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή μελών του τότε φοιτητικού κινήματος. Στις 14.30 θα προβληθεί η ταινία του Σάκη Μανιάτη «Τα Μέγαρα», γυρισμένη το 1973.

    Το 7ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης διοργανώνει, στις 11.00 το πρωί, στο χώρο των πρώην φυλακών του Επταπυργίου, για πέμπτη συνεχή χρονιά, εκδήλωση με θέμα «Το κιτς της χούντας», μία κωμωδία για τα ευτράπελα στις εγκυκλίους της περιόδου, την αμφίεση και συμπεριφορά των εκπαιδευτικών, και τις «διαφωτιστικές ομιλίες» στις οποίες υποχρεώνονταν.

    Σήμερα το απόγευμα, η Σχολή Θετικών Επιστημών διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχει ο αγωνιστής, συγγραφέας και εκφωνητής του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Παπαχρήστος, στο κεντρικό αμφιθέατρο. Θέμα της εκδήλωσης είναι «Δικτατορία τότε… Σήμερα τι;» και στη διάρκειά της θα προβληθούν γεγονότα του Πολυτεχνείου, θα γίνουν ομιλίες και συζητήσεις και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με ακούσματα γνωστών Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκις).

    Την ίδια ώρα, στο 1ο Λύκειο (πίσω από το Γεντί Κουλέ), ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου νηπιαγωγείου Συκεών διοργανώνει εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, με τίτλο «Όσα δεν ειπώθηκαν για μια ιστορία που γράφτηκε στους δρόμους», με προσκεκλημένους το μέλος της αντίστασης, Νίκο Μανιό και τον πολιτικό κρατούμενο, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση «η λέξη πρόοδος ηχούσε φάλτσα στο στόμα της μητέρας μου» από τη θεατρική ομάδα facta non
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...