Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Δίκτυο για την προώθηση του Γιαουρτιού Δορκάδος

Yogurt, Yogurtland, Frozen DessertsImage via Wikipedia
Με πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, το Σάββατο, 13 Νοε 2010, στις 17.00, στην Δορκάδα (Δήμος Λαχανά) Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση-σύσκεψη κτηνοτρόφων-παραγωγών, μεταποιητών-περασκευαστών γιαουρτιού Δορκάδος, επιστημόνων -ερευνητών, και φορέων της πολιτείας, με στόχο την προώθηση του Γιαουρτιού Δορκάδος.

Στις συζητήσεις μετείχαν: ο κ. Κρίτων Αρσένης (Ευρωβουλευτής), ο καθ. Ανδρέας Γεωργούδης (ΕΛΟΓΑΚ), ο κ. Στυλιανός Βογιατζής (Ένωση Νέων Αγροτών Θεσ/νίκης), η κα Σοφία Μπελιμπασάκη ((ΕΘΙΑΓΕ), ο κ. Πρόδρομος Κούλελης (Ένωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδος), ο κ. Αντώνης Σδράγκας (ΕΘΙΑΓΕ), ο κ. Γεώργιος Σαμούρης (ΕΘΙΑΓΕ & ΚΕΠΚΑ), ο κ. Νέστωρας Κώτελης (Ένωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδας), ο κ. Ευάγγελος Σπυρογιάννης (Ένωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδας), ο κ. Βλάσης Ρέκος (Ένωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδος) και ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα). Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν εργαστήρια γιαούρτης Δορκάδος και μετά από μεγάλη σύσκεψη επισημάνθηκαν:
Η συλλογική περιουσία (φήμη, παράδοση κλπ) για το γιαούρτη Δορκάδος πρέπει να προστατευθεί, να ταυτοποιηθεί με την περιοχή και να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά για όλο τον τόπο.
Η συλλογική περιουσία απαιτεί συλλογική κοινή δράση όλων ων εμπλεκομένων (πιθανόν cluster), και κυρίως κτηνοτρόφων, μεταποιητών, καταναλωτών και τεχνικής υποστήριξης.
Η ταυτοποίση απαιτεί καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση των σήμερα εφαρμοζόμενων διαδικασιών, που μαζί με τις πρώτες ύλες παράγουν το φημισμένο «Πρόβειο Γιαούρτι Δορκάδος».
Εκτιμήθηκε, μετά από μακρά συζήτηση, ότι αντί για ΠΟΠ ή ΠΓΕ προκρίνεται η διαδικασία κατοχύρωσης της εμπορικής ονομασίας & της διαδικασίας του γιαουρτιού Δορκάδος.
Πρέπει να τυποποιηθούν οι τρόποι με τους οποίους το ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΔΟΡΚΑΔΟΣ προσφέρεται στους καταναλωτές και να ενισχυθεί το προφίλ του, ώστε να ανταποκριθεί στην μετά το 2013 εποχή.
Η δημιουργία ή ανάθεση σε μια δομή της πιστοποίησης και των ελέγχων ώστε το γιαούρτι Δορκάδος να έχει σταθερή ποιότητα και ικανοποίηση των καταναλωτών του.

Με πρωτοβουλία του ΕΘΙΑΓΕ θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση μέσα σε ένα μήνα, από σήμερα για τον προσδιορισμό μιας «προγραμματικής συμφωνίας» για την επίτευξη των στόχων με κατ’ αρχήν συμβαλλόμενους τους: ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ & ΈΝΩΣΗ Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδος. Επιθυμία όλων είναι να γίνουν οι καταγραφές μέσα σε μια γαλακτοκομική περίοδο. Μέχρι το τέλος του Α΄εξαμήνου 2011 να προσδιορισθεί τεχνικά η νέα συσκευασία. Το τρίτο τρίμηνο να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την υιοθέτηση των προτάσεων από ένα τοπικό cluster-Δίκτυο με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγούς-μεταποιητές-πωλητές-τεχνικούς-φορείς κλπ. Εκτιμήθηκε ότι η προσπάθεια θα μπορεί να γίνει ορατή στο τέλος του 2011, με πλήρη ανάπτυξη τις αρχές του 2012.

Ο καθ Α. Γεωργούδης εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι είναι κατανοητό από όλους ότι το «Γιαούρτι Δορκάδος», ως μεταποιητική ιδιαιτερότητα, συνδέεται απολύτως με συγκεκριμένη Ζώνη Γάλακτος, ενώ πρόσφερε την πλήρη υποστήριξη του ΕΛΟΓΑΚ στο καινοτόμο εγχείρημα.

Μετά την επιτυχή έκβαση της συνάντησης ο Ευρωβουλευτής Κ. Αρσένης, παρότρυνε όλους για την συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την μεταλαμπάδευση της Τοπικής Δράσης και σε άλλους οικονομικούς τομείς που βρίσκονται σε επαφή & επιδρούν στο περιβάλλον κυρίως φυσικό, αλλά και κοινωνικό, τεχνολογικό κλπ.

Η ένθερμη υποστήριξη του καινοτόμου εγχειρήματος από την κα Σ. Μπελιμπασάκη (ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών), δίνει νέες προοπτικές στους κτηνοτρόφους και τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Ο κ. Σ. Βογιατζής (ΕΝΑ Θεσ/νίκης) επεσήμανε την ενεργό συμμετοχή των Νέων Αγροτών σε κάθε καινοτόμο προσέγγιση και συμβολαιακή κοινή προβολή τροφίμων, ενώ ενημέρωσε όλους για το Συνέδριο «Η ΒορειοΕλλαδική Γαλακτοβιομηχανία» (Hyatt, 24/11/2010), αλλά και για την Συνάντηση Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα (Hyatt, 30/11/2010) καθώς και το Συνέδριο «Η ΚΓΠ στο Μέλλον» (Zootechnia, 5/2/2011), που η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης οργανώνει.

Για τη καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...