Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Ωρολογιακή βόμβα οι 18 ενεργές χωματερές

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί συνιστούν οι 18 χωματερές που παραμένουν ενεργές στα θεμέλια της μακεδονικής γης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης πέντε χωματερές μένουν ενεργές στο νομό Σερρών, δύο στο νομό Χαλκιδικής, τρεις στο νομό Καβάλας, τέσσερις στο νομό Δράμας και τέσσερις στον νομό Έβρου.
«Το 2005 καταγράφηκαν 542 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ σταδιακά και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς έκλεισαν, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, σημειώνοντας ότι η δημιουργία των ΧΥΤΑ διευκόλυνε ιδιαίτερα τη διαδικασία του κλεισίματος των χωματερών.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος πυρκαγιές τακτικά εκδηλώνονται σε χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών στο δήμο Θερμαϊκού, κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, στο δήμο Δέλτα, κοντά στην περιοχή των ποταμών που καταλήγουν στο θερμαϊκό κόλπο και στο δήμο Ωραιοκάστρου. «Από τις φωτιές, μάλιστα, στην περιοχή του αεροδρομίου δημιουργούνται προβλήματα στην απογείωση και προσγείωση των αεροσκαφών» τόνισε και απηύθυνε έκκληση στους αντίστοιχους δήμους να μεριμνήσουν για την αποτροπή πυρκαγιών σε όλους εκείνους τους χώρους που υπήρξαν στο παρελθόν χωματερές αλλά και σε οποιεσδήποτε νέες εστίες σκουπιδιών.
Σημειώνεται ότι στο νομό Θεσσαλονίκης, αποκαταστάθηκαν από τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 25 ΧΑΔΑ, ενώ την Παρασκευή η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την υποβολή πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ της αποκατάστασης των τελευταίων δέκα. Πρόκειται για πέντε χωματερές στο δήμο Βόλβης και πέντε στο δήμο Λαγκαδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...