Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Χρωστούν μισθούς 17 μηνών στη Θεσσαλονίκη

Καθεστώς οι δίμηνες και τρίμηνες καθυστερήσεις στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία, καταστρατηγείται ο κατώτατος μισθός. Ξεπέρασε το 30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, λέει το ΕΚΘ

του Τάσου Τασιούλα / voria.gr

Καθεστώς έχουν γίνει οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη. Όπως αποκαλύπτει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που χρωστούν μέχρι και μισθούς 17 μηνών στους εργαζομένους τους.

Το κλίμα στην αγορά εργασίας στη Θεσσαλονίκη (και πανελλαδικά) είναι ζοφερό. «Ο κατώτατος μισθός έχει διαμορφωθεί στα 586 ευρώ μικτά και πολλοί εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, δεν πληρώνουν ούτε αυτά τα μειωμένα χρήματα. Εχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η εκμετάλλευση των εργαζομένων, που απασχολούνται κυρίως χωρίς ασφάλιση. Η ανασφάλιστη εργασία πολλαπλασιάζεται. Επίσης, ακόμη και τα λίγα χρήματα που συμφωνούν να πάρουν οι εργαζόμενοι, δεν τα παίρνουν στην ώρα τους. Υπάρχει επιχείρηση που καταγράφει καθυστέρηση πληρωμής 17 μηνών σήμερα. Οι καθυστερήσεις δυο και τριών μηνών είναι καθεστώς στην αγορά εργασίας πια. Όπως καθεστώς έχει γίνει και η πληρωμή… έναντι», επισήμανε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Στο 30+ η ανεργία

Συνεχώς αυξανόμενη βαίνει και η ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί το πανελλαδικό ποσοστό επισήμως να είναι στο 27,6%, όμως στην πόλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΘ έχει ξεπεράσει το 30%, «με συγκρατημένες εκτιμήσεις».

«Το ποσοστό της ανεργίας διαρκώς αυξάνεται. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αισιοδοξίας. Όπως δεν υπάρχουν και μαγικές λύσεις. Η αρνητική ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Το παραδέχονται πλέον και οι επίσημοι φορείς. Εμείς έχουμε υπολογίσει ότι φέτος θα κλείσουμε σε ποσοστό αρνητικής ανάπτυξης 5% (το ΙΟΒΕ έχει ήδη αναθεωρήσει για ποσοστό 4,8%). Οσο για το 2014 επίσης προβλέπεται ότι θα κινηθούμε αρνητικά, περίπου στο 2,5%. Η ισορροπία προβλέπεται –με τα σημερινά δεδομένα- το 2015, όταν θα ξεφύγουμε από την αρνητική ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Τα συνδικάτα έχουν υπολογίσει ότι κάθε μονάδα αρνητικής ανάπτυξης ισοδυναμεί με 50.000 χαμένες θέσεις εργασίας. Για να ανακτηθούν αυτές οι θέσεις, που χάνονται με 1% αρνητική ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί θετική ανάπτυξη 2,5%.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το ΕΚΘ προετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις εν όψει της ΔΕΘ. Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι θα παρουσιαστεί η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, θα γίνει σύσκεψη όλων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας ώστε να συμμετάσχουν σε μια μαζική κινητοποίηση και θα δοθούν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας σε συνέντευξη τύπου, προαναγγέλλοντας και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Την επομένη η διοίκηση του ΕΚΘ θα επισκεφθεί εργασιακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και η μεγάλη συγκέντρωση προγραμματίζεται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...