Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: Ακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ζητούν η Ένωση Πολιτών για το Νερό και η Κίνηση 136

Να αποσύρει η κυβέρνηση από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να ακυρώσει τον διαγωνισμό παραχώρησης του 51% της εταιρίας, ζητούν η Ένωση Πολιτών για το Νερό και η Κίνηση 136.

Επικαλούνται, μάλιστα, τοποθετήσεις των Επιτρόπων Μισέλ Μπαρνιέ και Όλι Ρεν, από τις οποίες, όπως λένε, προκύπτει ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Λάζαρος Αγγέλου, Κώστας Μαριόγλου και Κώστας Νικολάου είπαν ότι, αν η κυβέρνηση επιμένει στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον μεταβιβάζοντας την εταιρία στην Αυτοδιοίκηση ή στην Ενωση Πολιτών για το Νερό ή σε κοινό σχήμα των δύο. Κατήγγειλαν ότι, έτσι όπως σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα προκαλέσει "συντριπτική ζημιά" στο δημόσιο συμφέρον και σε αντίθεση με τα περί μείωσης των τιμολογίων του νερού, που τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υποστήριξαν ότι την πρώτη πενταετία θα υπάρξει αύξηση κατά 62% στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με τους φορείς και τις κινήσεις που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης, θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός μπλοκ κατά της ιδιωτικοποίησης στη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ και θα ενημερώσουν σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει ωριμάσει το αίτημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι υδροδοτούμενοι Δήμοι έχουν ταχθεί εναντίον και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα, ενώ και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση και προωθεί την πρόταση για τη συγκρότηση διαδημοτικής επιχείρησης.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί, όπως είπαν, ένα κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και προανήγγειλαν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση διεθνούς αλληλεγγύης.

Κατηγόρησαν το ΤΑΙΠΕΔ για "αδιαφάνεια" στον διαγωνισμό παραχώρησης του 51% της ΕΥΑΘ και σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό της Κίνησης 136 από αυτόν, τονίζοντας πως θα προχωρήσουν και στην κύρια προσφυγή εναντίον του διαγωνισμού, με αίτημα την ακύρωση του.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ δήλωσαν ότι μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί νερού των Δήμων της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης ως "εναλλακτικοί πάροχοι", διότι, όπως είπαν, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να μετατραπεί ένα κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...