Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά μέσα στο 2013 η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη

Στο πρόγραμμα αναπλάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης η μελέτη που βραβεύτηκε στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Θεσσαλονίκη Χ4 για την αναβάθμιση της πλατείας Μαβίλη στη δεύτερη δημοτική κοινότητα

Της Κατερίνας Καρίκη/voria.gr

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν οι προτάσεις που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Θεσσαλονίκη Χ4 για την αναβάθμιση περιοχών εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης που διοργανώθηκε από την «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ.) του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης των μελετών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο βάσει των προτάσεων του διαγωνισμού, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα των έργων αναπλάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, εντός του 2013 αναμένεται να ξεκινήσει το έργο αναβάθμισης της πλατείας Μαβίλη η οποία βρίσκεται στη δεύτερη δημοτική κοινότητα. Η μελέτη που εκπονήθηκε από την Ασημίνα Χατζημανώλη, την Αλεξάνδρα Μαραντίδου και τον Γιώργο-Πέτρο Λαζαρίδη και βραβεύθηκε στον διαγωνισμό Θεσσαλονίκη Χ4 χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο και σύμφωνα με τον κ.Κουράκη έχει ενταχθεί για υλοποίηση στο προγραμματισμό του 2013-2014.

Η περιοχή παρέμβασης αποτελείται από τις διασταυρούμενες οδούς Μαβίλη - Παλαμά και Γλάδστωνος, από την πλατεία Μαβίλη και τα παρακείμενα οικοδομικά τετράγωνα.

Με βάση τη μελέτη  που βραβεύτηκε προτείνεται μεταξύ άλλων οι διασταυρούμενες οδοί Μαβίλη - Παλαμά και Γλάδστωνος να ανασχεδιαστούν ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, με  τη διέλευση και τη στάθμευση των οχημάτων να είναι ελεγχόμενες, ώστε η περιοχή να αποδοθεί στους πεζούς. Ουσιαστικά θα επιτρέπεται η διέλευση των αυτοκινήτων των κατοίκων της περιοχής αλλά και η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, οι αρχιτέκτονες προτείνουν επιστρώσεις με μαλακά υλικά και εκτεταμένες φυτεύσεις αλλά και τη χωροθέτηση υδάτινων επιφανειών στο δυτικό τμήμα της πλατείας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται να διαμορφωθούν ζώνες πρασίνου με χαμηλή βλάστηση, στις οποίες θα κυριαρχούν είτε τα αρωματικά είτε τα ποώδη φυτά, ενώ, θα φυτευτούν δέντρα, κυρίως φυλλοβόλα, ώστε να είναι έκδηλη η εναλλαγή των εποχών. Γα το πότισμα των φυτών προτείνεται ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων μέσω συλλογής τους σε υπόγειες δεξαμενές.

Στο τμήμα βόρεια της πλατείας οι αρχιτέκτονες πρότειναν να χωροθετηθούν μικροί λαχανόκηποι και να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι, για να τοποθετούν και να φροντίζουν τα φυτά τους, οι καταστηματάρχες της περιοχής. Οι ζαρντινιέρες που έχουν σχεδιαστεί για τα φυτά θα λειτουργούν και ως καθιστικά με ξύλινη επένδυση. Σε σημεία των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας τοποθετούνται ξύλινα καθιστικά και τραπέζια, ενώ στις εισόδους διαμορφώνονται σταντ για τη στάθμευση ποδηλάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...