Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Κύκλωμα πίσω από τα αρχαία που βρέθηκαν σε σπίτι στην Καβάλα;

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι μιας 59χρονης ανιχνευτές μετάλλου, φωτογραφίες εκατοντάδων αντικειμένων και χάρτες


Στην εκδοχή ότι το σπίτι- μουσείο της 59χρονης αγρότισσας που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης σε χωριό της Καβάλας ήταν η έδρα ευρύτερου κυκλώματος αρχαιοκαπήλων, οδηγούνται οι αστυνομικοί από μια σειρά ευρημάτων τα οποία έχουν στα χέρια τους.

Μεταξύ αυτών είναι ένας ανιχνευτής μετάλλων που δείχνει ότι κάποιοι έκαναν παράνομες ανασκαφές αναζητώντας θαμμένες αρχαιότητες, προφανώς με σκοπό να τις πουλήσουν σε συλλέκτες. Μάλιστα, η εντύπωση αυτή επιβεβαιώνεται από τις συνολικά 337 φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία νομίσματα και βραχώδεις περιοχές στις οποίες πιθανότατα γίνονταν οι ανασκαφές.  Η 59χρονη οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την έρευνα ανέλαβε η Ασφάλεια.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν τις περιοχές με τη βοήθεια αρχαιολόγων, έχοντας ως «μπούσουλα» τα 101 φωτοαντίγραφα χαρτών που απεικονίζουν διάφορες περιοχές στη Μακεδονία και ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν πολύτιμες αρχαιότητες που δεν θα έχουν λεηλατηθεί. Το κύκλωμα φαίνεται πως ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα αρχαία νομίσματα -που, άλλωστε, εντοπίζονται ευκολότερα με τους ανιχνευτές μετάλλων- καθώς -εκτός από τα 553 ελληνικά, ρωμαϊκά, ελληνορωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα που βρέθηκαν- είχαν και 31 βιβλία με φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...