Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τέσσερις και… βλέπουμε οι υποψήφιοι από τη ΝΔ για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Φήμες, προθέσεις και η πιθανή έκπληξη από το στρατόπεδο της ΝΔ για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για το δήμο Θεσσαλονίκης


του Τάσου Τασιούλα /voria.gr

Τέσσερα είναι τα ονόματα που φέρονται να διεκδικούν το χρίσμα της ΝΔ για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του επόμενου Μαΐου. Ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Σταύρος Καλαφάτης και η Έλενα Ράπτη, συμπληρώνουν αυτή τη στιγμή τη λίστα των υποψήφιων για τη δημαρχία, με την υποστήριξη της ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η λίστα αυτή, μέχρι το Σεπτέμβριο, αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κι άλλα πρόσωπα ενδιαφέρονται για το Δήμο Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας την υποστήριξη της ΝΔ.

Το κόμμα προς το παρόν δεν έχει λάβει καμιά απόφαση. Μένοντας στις επίσημες τοποθετήσεις, η ΝΔ δεν πρόκειται στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να δώσει χρίσματα. Το είπε ξεκάθαρα ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος και στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι τοποθετήσεις του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη.
Οι αποφάσεις για το ποιος θα υποστηριχθεί από τη ΝΔ για τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Θεσσαλονίκης θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο. Τα πολύ κοντινά στελέχη και οι καθημερινοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους και είναι προφανές ότι έχουν σαφή άποψη για τη Θεσσαλονίκη, καθώς αρκετοί προέρχονται από την πόλη και γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα. Εισήγηση θα καταθέσει και η Διοικούσα Επιτροπή της Θεσσαλονίκης, για τον… εκλεκτό.

Τόσο από την Αθήνα πάντως, όσο κι από τη Θεσσαλονίκη τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν αφήνουν να φανούν προτιμήσεις.

Ο κ. Κώστας Γκιουλέκας έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό ξεκάθαρο ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μετά την πρώιμη ανακοίνωσή του ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος και τη μη αντίδραση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, ακολούθησε η ένταξή του στην κυβέρνηση και η επαναβεβαίωση από μέρους του των προθέσεών του. Ο κ. Γκιουλέκας θα επιθυμούσε να είναι ο υποψήφιος που υποστηρίζει η ΝΔ για τον κεντρικό δήμο, όμως εάν κάτι τέτοιο τελικά δε συμβεί, εκτιμάται ότι δε θα επιμείνει, στηρίζοντας την όποια κομματική επιλογή.

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος κινείται επίσης φανερά με στόχο τη διεκδίκηση του εκλεκτού της ΝΔ για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαία η κόντρα που έχει ανοίξει με το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, επιχειρώντας να δημιουργήσει το δίπολο, που σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί καταλυτικά και στις τοπικές και στις κεντρικές κομματικές επιλογές. Το πόσο μπορεί να το καταφέρει είναι ζήτημα χρόνου να φανεί. Πάντως, είναι προφανές ότι θα επιθυμούσε να είναι υποψήφιος για δήμαρχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το επιχειρούσε χωρίς την κομματική υποστήριξη.

Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης αφού είδε το όνομά του στους υποψηφίους, φρόντισε να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το πλεονέκτημα να προσεγγίσει με πιο προνομιακό τρόπο εκείνους που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Όμως ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του. Έχει πει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει το Σεπτέμβριο, μετρώντας παράλληλα και τη δυναμική της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του. Η ανακοίνωση πάντως δυο πρωτοβουλιών (στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι αλήθεια) για την πόλη της Θεσσαλονίκης έδωσε τροφή για σενάρια.

Η κ. Ελενα Ράπτη είδε επίσης το όνομά της να μπαίνει στη λίστα των υποψηφίων. Εν αγνοία της υποστηρίζουν ορισμένοι, σε αντίθεση με άλλους που σημειώνουν ότι οι… διαρροές προήλθαν από το δικό της περιβάλλον. Πάντως, επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει, οπότε προς το παρόν κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες.

Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο και για προσθήκη νέων υποψηφιοτήτων και πιο συγκεκριμένα για άλλη μια «ισχυρή υποψηφιότητα», που θα προβληματίσει τους επιτελείς της ΝΔ. Το …όνομα διαμηνύεται ότι θα είναι έκπληξη. Λίγοι φέρεται να γνωρίζουν ποιος ή ποια προτίθεται να επιδιώξει τη στήριξη της ΝΔ για το Δήμο Θεσσαλονίκης, κάτι που αναμένεται να μαθευτεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν». Ωστόσο, το …νέο έχει κάνει διάφορους να ανησυχούν, όπως μαθαίνουμε.

Το σενάριο υποστήριξης του Γιάννη Μπουτάρη μπορεί να μη συγκεντρώνει σε αυτή τη φάση καμιά πιθανότητα, όμως δεν είναι κάτι που αποκλείεται 100%, ειδικά όταν ο νυν δήμαρχος της Θεσσαλονίκης έχει το προνόμιο να συνομιλεί απευθείας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αρκεί να μην ακούν τη συνομιλία τα τοπικά στελέχη της ΝΔ, για τα οποία «τέτοια υποστήριξη δεν έχει καμιά τύχη στην κομματική βάση της Θεσσαλονίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...