Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

«ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ»: Κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου

 Περιοδεία χτες του Γ. Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στο νοσοκομείο

Στη μεγάλη σημασία της «Πολυκλινικής» για τους κατοίκους, αλλά και για χιλιάδες κόσμου που κυκλοφορεί καθημερινά στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας - ιδιαίτερα μετά και το κλείσιμο του 3ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ - αναφέρθηκαν οι εργαζόμενοι χτες κατά την περιοδεία του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ. Να θυμίσουμε πως η «Πολυκλινική» είναι ένα ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καταργούνται και οι εργαζόμενοι αυτών μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από 23 Αυγούστου.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Πολυκλινική» αποφάσισε στις 23 Αυγούστου - ημέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα όσων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα - να κάνει 4ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Καλεί όλα τα σωματεία των νοσοκομείων και ιδιαίτερα αυτών που καταργούνται να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Στο μεταξύ, εδώ και μέρες το σωματείο της «Πολυκλινικής» μαζεύει υπογραφές από επισκέπτες και ασθενείς ενάντια στην κατάργησή της.

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να μη μείνει κανείς στο σπίτι του εκείνη τη μέρα, να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο και να πιέσουν ώστε να μη χαθεί κανένα νοσοκομείο, καμιά θέση εργασίας. Στο μεταξύ, αδιευκρίνιστο μένει τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης των νοσοκομείων που καταργούνται. Ο κίνδυνος να πεταχτούν στο δρόμο είναι μεγάλος.

«Απορούμε πού θα φτάσουν τα ράντζα των νοσοκομείων. Ηδη μας στέλνουν περιστατικά από τον Ευαγγελισμό που δεν χωράνε εκεί...», έλεγαν οι εργαζόμενοι. Το νοσοκομείο εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο του κέντρου - και όχι μόνο - γίνονται εκατοντάδες χειρουργεία το χρόνο, ενώ λίγα χρόνια πριν τα χειρουργεία έφταναν τις 3.000 το χρόνο και μάλιστα ορισμένα ήταν ιδιαίτερα εξειδικευμένα. «Το ενδοκρινολογικό, για παράδειγμα, ήταν από τα καλύτερα τμήματα. Ασθενείς από όλη τη χώρα έρχονταν σε μας να χειρουργηθούν και να τους παρακολουθούμε», σημείωναν γιατροί και νοσηλευτές. Τώρα όλος αυτός ο κόσμος θα στοιβαχτεί στα άλλα νοσοκομεία με τις πολύμηνες λίστες αναμονής και όποιος έχει χρήματα θα πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε με τους εργαζόμενους για τους στόχους που εξυπηρετεί η πολιτική περικοπών δαπανών για την Υγεία και η κατάργηση νοσοκομείων και ποιος είναι ο σχεδιασμός. «Ο σχεδιασμός δεν έχει σχέση με τον εξορθολογισμό, το νοικοκύρεμα, την καλύτερη κάλυψη των αναγκών. Για παράδειγμα δεν ανοίγουν Κέντρα Υγείας και άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Κλείνουν κι αυτές!», είπε ο Γ. Πρωτούλης και συνέχισε: «Από χρόνια έχουν αποφασίσει τα κράτη - μέλη της ΕΕ πως το κράτος δεν μπορεί να έχει την ευθύνη για παροχές Υγείας, αλλά πρέπει να είναι ατομική ευθύνη. Να υπάρχει λιγότερη κρατική χρηματοδότηση και απελευθέρωση του τομέα Υγείας για επενδύσεις. Ολα αυτά συνδέονται με αυτά που γίνονται σήμερα και με το νέο Ασφαλιστικό που έρχεται από Σεπτέμβρη». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...