Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Έκθεση «Ζήτα–Μι, 1968-2010».

EΓΚΑΙΝΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010, ΩΡΑ 13.00
Διάρκεια :11 Δεκεμβρίου 2010 έως 16 Ιανουαρίου 2011

Έχοντας κλείσει ο πολύχρονος κύκλος του ιστορικού καταστήματος της Θεσσαλονίκης «Ζήτα–Μι», το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ζήτα–Μι, 1968-2010».

Σύντομο ιστορικό

Η αρχική επωνυμία της γκαλερί από το 1969 έως το 1976 ήταν ΖΗΤΑ-ΜΙ – Μ. Ζάννα & ΣΙΑ. Ιδρύθηκε το 1955, όταν ο Παύλος Ζάννας και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, από τα αρχικά των οποίων προέκυψε η ονομασία ΖΗΤΑ-ΜΙ, άνοιξαν ένα κατάστημα που πωλούσε γραφομηχανές “Ολιβέτι” και εισαγόμενους δίσκους κλασικής και τζαζ μουσικής στην οδό Αριστοτέλους 3. Το σχεδιασμό του χώρου και των επίπλων πραγματοποίησε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος, ενώ το σχεδιασμό της πινακίδας είχε αναλάβει ο ζωγράφος – καθηγητής Νίκος Σαχίνης.

Τρία χρόνια μετά η Μίνα Ζάννα, σύζυγος του ενός εκ των ιδρυτών και πιανίστρια, άρχισε να συγκεντρώνει στο χώρο αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα με στόχο τη διάδοση της γνήσιας λαϊκής τέχνης.

Το 1968, όταν ο Παύλος Ζάννας αποχώρησε (καταδικάστηκε στη γνωστή ως «δίκη των έξι» σε φυλάκιση δέκα ετών) η Μίνα Ζάννα δημιούργησε, στο ΖΗΤΑ-ΜΙ, την πρώτη ιδιωτική αίθουσα τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Το 1970 η Μίνα Ζάννα αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία της με τις Κατερίνα Καμάρα και Μάρω Λάγια.

Στη διάρκεια της τριετίας που ακολουθεί, η αίθουσα της οδού Αριστοτέλους γίνεται στέκι αντιστασιακών εικαστικών, λογοτεχνών, φιλότεχνων. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν ουσιαστικά συστήνονται στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η γκαλερί γίνεται ο χώρος στον οποίο συλλαμβάνεται και γεννιέται το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το 1993 το κατάστημα μεταφέρεται στη Προξένου Κορομηλά 1, σε ένα διατηρητέο κτίριο του τέλους της δεκαετίας του ΄20, που αναστηλώθηκε και διαμορφώθηκε από την Κατερίνα Καμάρα, η οποία σχεδίασε και τα έπιπλα του χώρου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...