Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κινητοποίηση ενάντια στο διαφαινόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση ενάντια στο διαφαινόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση κλινών, κλινικών, την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, οργανώσε σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Η κυβέρνηση θέλει να παραδώσει τη λαϊκή οικογένεια βορά στους εμπόρους της Υγείας, να πληρώνει ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο μικροεπαγγελματίας αν θέλει να γίνει καλά.

Δεν πάει άλλο! Καμία ανοχή!
Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!
Υπόθεση όλων μας, εργαζόμενων, άνεργων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, νέων:

Στο νοσοκομείο λειτουργούν καταξιωμένες κλινικές (χειρουργική, ορθοπεδική, καρδιολογική κλπ.) και ιατρεία, μονάδα τεχνητού νεφρού με 20 καρέκλες, τμήμα Λιθοτριψίας, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, που εξυπηρετεί 135 ασθενείς το μήνα, ουρολογική κλινική με μεγάλο αριθμό ασθενών, ουροδυναμικό εργαστήριο και ενδοκρινολογική κλινική.

Συνολικά απασχολούνται περίπου 150 γιατροί και 120 νοσηλευτές, οι οποίοι καλύπτουν τη λειτουργία όλων των κλινικών, ιατρείων, εργαστηρίων και 210 κλινών. Από τους 150 γιατρούς, μόλις οι 24 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι υπόλοιποι είναι αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι.

Αποδεικτικό της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της δουλειάς αποτελεί η λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού. Εξυπηρετούνται 65 ασθενείς και γίνονται περίπου 900 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Σ' αυτή τη μονάδα απασχολούνται 15 νοσηλευτές στους οποίους οφείλονται ρεπό και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι κανονικές άδειες του 2012.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο έφτασε να χρωστά σε νοσηλευτές μέχρι και 640 ρεπό.

Τα χειρουργεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών και γιατρών. Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν μετά βίας οι 3, ενώ έχει αυξηθεί και ο χρόνος των χειρουργείων.

Στο μεταξύ, απλήρωτοι από το Μάη είναι και οι 65 εργαζόμενοι (18 νοσηλευτές, το προσωπικό της κουζίνας, της καθαριότητας, τεχνικό προσωπικό) που απασχολούνται στο νοσοκομείο μέσω του ομίλου EUROMEDICA και η απασχόλησή τους προβλέπεται από τη σύμβαση μίσθωσης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο «Παναγία» είναι έξω από τα τηλεφωνικά ραντεβού και τις λίστες των νοσοκομείων που εφημερεύουν, ενώ συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών και λειτουργεί κανονικά εξωτερικά ιατρεία.

«Για το λαό διέξοδος από την κρίση σημαίνει να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, ανάμεσα σε αυτές και των λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Πρόνοια και Φάρμακο»

«Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Φαρμάκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...