Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: «Κήποι βροχής» στην 28ης Οκτωβρίου

Σε μια καταπράσινη οδό φιλοδοξεί ο δήμος να μετατρέψει τον άξονα της 28ης Οκτωβρίου, στον οποίο σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει απλώς και μόνο τη φύτευση δενδρυλλίων, αλλά στηρίζεται στη διαμόρφωση Κήπων Βροχής, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος για την εκμετάλλευση και την οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων.

Αρχικά, στο τμήμα της οδού 28ης Οκτωβρίου από τη Β. Ολγας μέχρι και τη Δελφών θα τοποθετηθούν καλλωπιστικά δέντρα, μέσα σε δενδροδόχους ειδικής κατασκευής. Οι ειδικές αυτές δενδροδόχοι βιοκατακράτησης θα συλλέγουν το βρόχινο νερό, το οποίο και θα χρησιμοποιείται για να ποτίζονται τα δέντρα αλλά και τα φυτά, που θα αποτελέσουν τους λεγόμενους «κήπους βροχής».

Οι δενδροδόχοι αυτές θα εμπλουτιστούν με ένα ειδικό εδαφικό μείγμα, το οποίο θα καθαρίζει το νερό της βροχής, καθώς θα κατακρατά τους ρύπους που αυτό συμπαρασύρει. Με τον τρόπο αυτόν, το νερό θα απαλλάσσεται από τα ρυπογόνα στοιχεία του και θα καταλήγει καθαρό στους κεντρικούς σωλήνες αποχέτευσης της πόλης. Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Integrated Green Cities», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε περίπου 770.000 ευρώ για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Οπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας του διαγωνισμού που απαιτείται για τη σχετική μελέτη. «Για την κατάρτιση αυτού του σχεδίου το τμήμα δενδροστοιχιών του δήμου αξιοποίησε τη διεθνή εμπειρία, μελετώντας την εφαρμογή ανάλογων λύσεων στο Πόρτλαντ, στο Βερολίνο, στο Σιάτλ ή και στο Σίδνεϊ», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Η πρόταση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων για την αναβάθμιση του άξονα της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνει ακόμη τη διαπλάτυνση των σχεδόν ανύπαρκτων σήμερα πεζοδρομίων, τη διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού.

Πράσινο δώμα

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, η πρόταση αφορά και στη δημιουργία «πράσινου δώματος» στον κτιριακό όγκο του δημαρχείου. Σύμφωνα με την προμελέτη του έργου, οι επιφάνειες στην ταράτσα του νέου δημαρχείου, οι οποίες είναι διαθέσιμες για φυτεύσεις, βρίσκονται στη δυτική και στη νότια πλευρά του δημαρχείου, καθώς και στο κτίριο που συνδέει τις διοικητικές υπηρεσίες με αυτές της διοίκησης. Καλύπτουν έκταση 600 τ.μ.

Τα φυτεμένα δώματα, όπως αυτό που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στο νέο δημαρχείο, θεωρείται ότι αποτελούν μια από τις βασικές τεχνικές οικολογικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, καθώς με τη διαμόρφωσή τους επιτυγχάνεται αφενός η κατακράτηση των ρύπων που μεταφέρει το νερό της βροχής και αφετέρου η μείωση των πλημμυρικών φαινομένων.

Για τη δημιουργία αυτού του πράσινου δώματος, θα χρησιμοποιηθούν φυτά χαμηλής βλάστησης, που δεν θα επιβαρύνουν το σκελετό του κτιρίυο, όπως φυτά εδαφοκάλυψης ή και αγριολούλουδα, τα οποία θα επιλεγούν με βάση το αν αντέχουν σε ξηρασία, ψύχος και σε άνεμο.

aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...