Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ενεση 60 εκατ. στην Εγνατία

Ως τα τέλη του 2014 θα λειτουργούν 15 σταθμοί διοδίων

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» βάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη... διάσωση της Εγνατίας Οδού. Το υπουργείο ενέκρινε πίστωση 59,2 εκατ. ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εγνατίας, προκειμένου η εταιρεία να καλύψει λειτουργικές δαπάνες και δανειακές υποχρεώσεις.

Η Εγνατία Οδός, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, βαρυνόταν στα τέλη του 2012 με υποχρεώσεις 664 εκατ. Τα 152 εκατ. αφορούσαν βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις και 254 εκατ. ομολογιακά δάνεια.

Η Εγνατία Οδός των 670 χιλιομέτρων, που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Εβρου, κόστισε περί τα 5,55 δισ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων ποσοστό 55,32% προήλθε από το ελληνικό Δημόσιο (3,07 δισ.) και 44,68% από την Ε.Ε. (2,48 δισ.). Το ελληνικό Δημόσιο προτίμησε να κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο, κυρίως μέσω δανείων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία υπέρογκων τραπεζικών υποχρεώσεων. Ενδεικτικό είναι ότι η εταιρεία διαχείρισης εξαγγέλλει ανά δύο έτη αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ώς τα τέλη του 2014 θα λειτουργούν 15 σταθμοί διοδίων στον κύριο άξονα και άλλοι έξι στους κάθετους άξονες, σύνολο 21 σταθμοί (σήμερα λειτουργούν έξι). Πάντως, εν μέσω κρίσης παρατηρείται μείωση των διελεύσεων, όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους. Ενδεικτικό είναι ότι ο Ιούλιος έκλεισε με πτώση 8-10% σε σχέση με πέρσι.

Προσφορές για την ιδιωτικοποίηση

Η Εγνατία Οδός έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ήδη ο έλεγχός της έχει περάσει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ότι δεν πωλείται η εταιρεία Εγνατία Οδός, που έχει αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη πολλών οδικών έργων (θα παραμείνει κρατική εταιρεία), αλλά αμιγώς η συντήρηση και η εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου και τριών ακόμη κάθετων αξόνων.

Ετσι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ε.Ε. για την Ελλάδα, η προκήρυξη εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος για την Εγνατία θα γίνει εντός τριμήνου και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το α' τρίμηνο του 2014. Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού δόθηκε, αφού πρώτα βρέθηκε η συμβιβαστική φόρμουλα για τη ρύθμιση των δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...