Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

5 χαμένα χρόνια για τη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει προς το χειρότερο ενώ στα επόμενα πέντε χρόνια, η ζωή στην πόλη θα χειροτερέψει. Αυτό πιστεύουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Τ-point. Θεωρούν μάλιστα υπεύθυνους γι΄ αυτήν την εικόνα κατά 52,1% την κυβέρνηση (προηγούμενη και τωρινή), 30,1% τη δημοτική αρχή, 27,4% τους ίδιους τους πολίτες της και κατά 21,2% τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το αίτημα για αλλαγή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζουν σε περίπου ίδιο ποσοστό, ο Γιάννης Μπουτάρης (21%) και ο Κώστας Γκιουλέκας (20,9%), φέρνοντας τους δύο βασικούς υποψηφίους «ισόπαλους» στην αφετηρία του προεκλογικού αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, δεν είχε ανακοινωθεί η επίσημη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στον κ. Μπουτάρη. Ελάχιστα διαφορετική είναι και η ποιοτική αποτίμηση των δύο υποψηφιοτήτων, αφού στην ερώτηση «μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του Κώστα Γκιουλέκα, ποιος θεωρείτε ότι είναι ικανότερος για δήμαρχος Θεσσαλονίκης», ποσοστό 33,3% απαντά Μπουτάρης έναντι 32,9% που απαντά Γκιουλέκας.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα...
Στόχος της έρευνας δεν είναι να μετρήσει την επιρροή των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, αλλά να καταγράψει τη γενική αίσθηση των Θεσσαλονικέων από τη ζωή τους στην πόλη, τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και τα σημαντικότερα προβλήματά της. Οι ερωτώμενοι απαντούν ότι είναι κατά 41% ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον περσινό Σεπτέμβριο το ποσοστό των ευχαριστημένων ήταν 57,6%- οι ευχαριστημένοι έχουν δηλαδή μειωθεί σε ποσοστό 16,6%. Αντιστοίχως, έχουν αυξηθεί οι δυσαρεστημένοι κατά 12,2%- πέρυσι το ποσοστό ήταν 24,3%, ενώ φέτος αυξήθηκε σε 36,5%.

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης (όπως φαίνεται και στο γράφημα), οι ερωτώμενοι απαντούν ως εξής: 50,5% θεωρεί το κυκλοφοριακό, 32,5% την ανεργία, 15% την καθαριότητα, 12,2% την έλλειψη πάρκινγκ, 10,9% το πράσινο, τα πάρκα και την αναψυχή, 10,7% την εγκληματικότητα και την ελλιπή αστυνόμευση, και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αλλοδαποί, η ακρίβεια, η υπανάπτυξη και η έλλειψη υποδομών, η περιβαλλοντική μόλυνση, οι συγκοινωνίες, τα οικονομικά των πολιτών και το οδικό δίκτυο.

Δυσαρέσκεια για ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.
Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι κατά 61,6%, ενώ μόνο το 15% είναι ευχαριστημένο. Επίσης, ποσοστό 18,4% δηλώνει ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο και 5,1% δεν απαντά. Ακόμα περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι Θεσσαλονικείς από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δυσαρέσκεια εκφράζουν τα τρία τέταρτα των ερωτώμενων, ποσοστό 75,9%. Ικανοποιημένο από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μόνο το 4,4%, ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο απαντά το 13,2% ενώ δεν γνωρίζει ή δεν απαντά ποσοστό 6,6%.

Οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διάκεινται αρνητικά απέναντι στα έργα και τις ημέρες του νυν δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους, ποσοστό 49,5%, κρίνουν το έργο του κ. Παπαγεωργόπουλου μάλλον αρνητικό. Μάλλον θετικό το κρίνει το 34,1%, ούτε θετικό ούτε αρνητικό το 13,4% ενώ δεν απαντά το 3,1%. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει καλύτερα ποσοστά. Το έργο του Παναγιώτη Ψωμιάδη εκτιμάται ως μάλλον αρνητικό από το 37,9% των ερωτώμενων, ενώ 38,9% το θεωρεί μάλλον θετικό. Ωστόσο, το ποσοστό που κρίνει το έργο του νομάρχη μάλλον θετικό έχει μειωθεί σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο κατά περίπου 5%, από 43,4% σε 38,9%, ενώ πέρυσι, το 33,5% που έβλεπε το έργο του νομάρχη ως μάλλον αρνητικό έχει αυξηθεί σε 37,9%.


[ ΙΝFΟ ]
Η τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Τ-point (tothepoint) διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 30 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε σταθμισμένο δείγμα 667 πολιτών, ανδρών και γυναικών, ηλικίας άνω των 18

Προϋπόθεση είναι η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

ΜΑΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ στη νοοτροπία «της εικόνας και του σόου» και του καθημερινού αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα είναι η προεκλογική αναμέτρηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη, που εγκαινίασε χθες τον προεκλογικό του αγώνα με σαφείς αιχμές εναντίον του συνυποψηφίου της Ν.Δ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε την εκτίμηση πως πρόκειται για πολιτικές εκλογές, ενώ το διακύβευμα είναι η στήριξη του θεσμού της αιρετής περιφέρειας για να υπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες. Σε ερώτηση για τις διαφορές του σε σχέση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη απάντησε πως εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος κι έχουν τελείως διαφορετικό μοντέλο και όραμα. «Το θέμα είναι ποιος μπορεί να κάνει το όραμα πράξη. Ο καθένας έχει προσωπικές διαδρομές. Οι πολίτες θα κρίνουν ποιος είναι κατάλληλος και ποιος όχι», είπε. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε αποτυχημένη τη θητεία του στη νομαρχία, λέγοντας- χωρίς πάντως να τον κατονομάσει- πως «όταν αποτύχεις στα μικρά, είναι αδύνατον να πετύχεις στα μεγάλα». Ο κ. Μπόλαρης τόνισε επίσης ότι βασική προϋπόθεση είναι η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν η τοποθέτησή του αυτή αφορά στον κ. Ψωμιάδη, απάντησε «ο νοών νοείτω».

Σε ό,τι αφορά την πορεία του προεκλογικού του αγώνα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί οργανωτική ομάδα που επεξεργάζεται τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, καθώς και ομάδα προγράμματος που θα καταθέσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπισή τους. Για την ερχόμενη Κυριακή, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα παραστεί και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Παράλληλα, τόνισε, υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον σε όλους τους νομούς για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία δεσμεύτηκε να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες.ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...