Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αστυνομικοί σε κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι τέσσερις αστυνομικοί που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ). Ταυτόχρονα, διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος των συλληφθέντων αστυνομικών.
Πρόκειται για τρεις αξιωματικούς που υπηρετούν στον Πολύγυρο και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, και για έναν αστυφύλακα που υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, δύο εκ των αστυνομικών συνδέονται με συγγένεια.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή των τεσσάρων αστυνομικών στην υπόθεση, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, τόνισε -σε συνέντευξη Τύπου- ότι οι δύο εξ αυτών συμμετείχαν ενεργά στη δράση του κυκλώματος, ενώ οι υπόλοιποι δύο παρείχαν κάλυψη υπό τη μορφή παροχής πληροφοριών για επικείμενες έρευνες των αστυνομικών αρχών.
Όπως είπε ο κ. Παζαρλής, μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά είκοσι συλλήψεις φερόμενων ως μελών του κυκλώματος. Μεταξύ αυτών είναι και τρεις Βούλγαροι υπήκοοι, ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών για ενδεχόμενη συμμετοχή κι άλλων ατόμων συνεχίζονται.
Ως αρχηγός του κυκλώματος, το οποίο εξήγαγε το παράνομο φορτίο σε διάφορες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρίας security.
Το εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας των λαθραίων τσιγάρων στεγάζονταν σε αποθήκη σε δασική έκταση στην Κασσάνδρα, Χαλκιδικής. Σε έφοδο των διωκτικών αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος λαθραίων πακέτων τσιγάρων, μεγάλες ποσότητες καπνού, που κατ’ εκτίμηση των αρχών φτάνουν τους 60 τόνους, υλικά συσκευασίας, καθώς επίσης και μηχανολογικός εξοπλισμός κατασκευής και τυποποίησης των πακέτων.
Η οργάνωση διατηρούσε, επίσης, αποθήκη με ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Εξάλλου, σε έρευνες σε σπίτια και οικήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, τρία πιστόλια και δύο κυνηγετικές καραμπίνες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΥπΕΕ, Δημήτρη Τράντα, από την καταμέτρηση των κατασχεθέντων φορτίων προκύπτει ότι η αξία των διαφυγόντων φόρων και δασμών, ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες κατασχεθείσες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στο Μενίδι Αττικής, στην Πάτρα και τη Λαμία, συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος.
Οι έρευνες των αρχών για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες του Οργανισμού κατά του Λαθρεμπορίου (OLAF), τον περασμένο Μάρτιο. Η εξάρθρωση της οργάνωσης επισπεύσθηκε μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, τρεις μήνες αργότερα, στο παρασκευαστήριο της Κασσάνδρας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...