Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Για κακούργημα διώκονται υψηλόβαθμοι αστυνομικοί

Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και τρία πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών και των υπόλοιπων 20 εμπλεκόμενων σε κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων που εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ και η ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα κατηγορούνται για: "Εγκληματική οργάνωση", "πλαστογραφία σε βάρος του δημοσίου", "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", "απόπειρα ανθρωποκτονίας", "απλή συνέργεια" στην προηγούμενη πράξη, "κατάχρηση εξουσίας", "λαθρεμπορία", "οπλοφορία" και "οπλοχρησία".
Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε ειδικό ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Το κύκλωμα φέρεται ότι λειτουργούσε με υψηλόβαθμη αστυνομική κάλυψη αφού ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες είναι και ο διοικητής Ασφαλείας Χαλκιδικής, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κασσανδρείας κι ένας ακόμη αστυνομικός, αδελφός του προηγούμενου, που υπηρετεί στην Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί φέρονται ότι γνώριζαν και κάλυπταν τη δράση του κυκλώματος.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν:
• Ενα εργοστάσιο παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων στην περιοχή της Κασσανδρείας, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα πανάκριβο μηχάνημα που χρησιμοποιούν οι καπνοβιομηχανίες.
• Μια αποθήκη στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, με τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που επρόκειτο να εξαχθούν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι διαφυγόντες δασμοί αγγίζουν τα 5.000.000 ευρώ .
Η άκρη του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε ποσότητα τυποποιημένων τσιγάρων προερχόμενων από την Ελλάδα, σε πόλη της Γερμανίας. Οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές και ξεκίνησε αυτεπάγγελτη ενδελεχής έρευνα από το ΣΔΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. Εγιναν δεκάδες άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων, σε τηλέφωνα που αντιστοιχούσαν στα παραπάνω πρόσωπα και από την παρακολούθηση των συνομιλιών οι αρχές στοιχειοθέτησαν τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα. Η πρώτη ύλη του καπνού εκτιμάται ότι εισαγόταν από τη γειτονική Βουλγαρία, ενώ η παρασκευή και η τυποποίηση των τσιγάρων γίνονταν στη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...